Úřad vlády: Den otevřených dveří ve Strakově akademii

28.09.2017 8:16

8. září 2017 otevírá veřejnosti Úřad vlády ČR prostory Strakovy akademie, sídla vlády České republiky. Objekt bude pro veřejnost otevřen od 10 do 16 hodin. K vidění budou vybrané prostory úřadu, a to především jednací sál vlády nový či starý tiskový sál a další zajímavá místa této významné budovy.

Úřad vlády: Den otevřených dveří ve Strakově akademii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Návštěvníci budou mít také jedinečnou příležitost shlédnout výstavu Čeští vědci a jejich vynálezy. Originální karikatury instalované v prvním patře Strakovy akademie zapůjčené Akademií věd ČR představují nejvýznamnější české vědce a jejich nejslavnější objevy. Hlavním cílem expozice je představit české vědce, vynálezce a objevitele, připomenout sílu inovací jako jednoho z hlavních hybatelů lidského vývoje a přiblížit historii vědy.

Strakova akademie
Majestátní novobarokní budova ležící na nábřeží Edvarda Beneše v Praze sloužila po dokončení její stavby v roce 1896 jako studentská kolej pro nemajetné syny českých šlechtických rodin. Stavbu projektoval architekt Václav Roštlapil a na výzdobě budovy se podíleli sochaři Josef Mauder a Celda Klouček. Ke Strakově akademii patří i rozlehlá zahrada budovaná pod dohledem Františka Thomayera.

Od roku 1921 ve Strakově akademii sídlil Československý svaz studentstva a později studentský spolek Akademický dům. Kromě toho zde byla umístěna některá ministerstva a státní úřady. Od dubna roku 1939 začala budovu využívat protektorátní vláda a Strakova akademie podstoupila rozsáhlou rekonstrukci. Po druhé světové válce byla budova vyhrazena pro potřeby nové československé vlády a do roku 1992 zde sídlilo předsednictvo dvaceti poválečných vlád. Od 1. ledna 1993 je Strakova akademie sídlem vlády České republiky.
Další informace o historii budovy Strakovy akademie jsou k dispozici ZDE.  

Informace o dnech otevřených dveří v objektech pod správou Úřadu vlády ČR a dalších kulturních akcích naleznete ZDE.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…