Úřad vlády: Premiér Babiš jednal na summitu lídrů EU v Portu o dodávkách vakcín proti covidu i vztazích s Ruskem

09.05.2021 7:34

V Portu skončil dvoudenní neformální summit EU doprovázený konferencí na vysoké úrovni k evropské sociální politice. Představitelé členských států jednali také o boji proti covidu-19 a přes videokonferenci se spojili s premiérem Indie.

Úřad vlády: Premiér Babiš jednal na summitu lídrů EU v Portu o dodávkách vakcín proti covidu i vztazích s Ruskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Předseda vlády ČR Andrej Babiš se svými protějšky hovořil také o explozích ve Vrběticích a vztazích s Ruskem.

Anketa

Jste Čech, nebo Evropan?

96%
2%
hlasovalo: 23108 lidí

Summit odstartovala konference k sociální politice. Český premiér vystoupil v panelu věnovaném dovednostem a inovacím. Evropská rada pak v sobotu přijala deklaraci k sociální dimenzi EU. Deklarace v rámci naplňování tzv. Evropského pilíře sociálních práv stanoví celoevropské cíle na poli zaměstnanosti do roku 2030.

Páteční neformální večeře členů Evropské rady byla věnována boji proti covidu-19. Lídři diskutovali především o dalším urychlení dodávek vakcín do EU a o mezinárodní spolupráci v této oblasti. Předseda vlády své protějšky také informoval o explozích ve Vrbětících a lídři v tomto kontextu hovořili o vztazích s Ruskem. K tématu se vrátí na příštím formálním zasedání 25. května, kde by měli přijmout písemné závěry.

„Vyzval jsem k tomu, aby Evropská rada na příštím zasedání tyto akce odsoudila a konstatovala, že jsou nepřijatelné. Když je napaden jeden členský stát, je to napadení všech. Požádal jsem také lídry, aby ještě zvážili vyhoštění aspoň jednoho ruského diplomata,“ uvedl premiér Babiš.

V sobotu pak proběhlo videokonferenční jednání členů Evropské rady s indickým premiérem Módím na kterém bylo přijato společné prohlášení o prohloubení vztahů. Řada členských států včetně ČR Indii pomáhá v boji proti epidemii covidu-19. „Symbolicky dnes náš velvyslanec předal Indii jako projev přátelství a solidarity 500 kyslíkových lahví a zároveň jsem nabídl další pomoc našich zdravotníků, dodal český premiér. Unie se s Indií také dohodla na obnovení jednání o dohodě o volném obchodu a usnadnění investic.

Na okraj summitu se předseda vlády bilaterálně setkal s francouzským prezidentem Macronem. Jednali o spolupráci v aktuálních evropských otázkách, včetně klimatu a energetiky nebo Ruska. Francie i Česká republika budou v příštím roce vykonávat předsednictví v Radě EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…