Úřad vlády: Premiér Babiš přijal v Kramářově vile nového předsedu slovenské vlády Hegera

15.04.2021 17:05

Předseda vlády ČR Andrej Babiš přijal ve čtvrtek 15. dubna 2021 v Kramářově vile předsedu vlády Slovenské republiky Eduarda Hegera.

Úřad vlády: Premiér Babiš přijal v Kramářově vile nového předsedu slovenské vlády Hegera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Jak je tradicí, vedla první zahraniční cesta nového slovenského premiéra právě do Prahy. Oba státníci jednali o aktuálním vývoji pandemie covid-19, o spolupráci v oblastech ekonomiky, obrany nebo energetiky.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

„Chtěl bych poděkovat panu premiérovi Hegerovi, že přijel na oficiální návštěvu do ČR, a to i přes složitou situaci, ve které se nacházíme. Měli jsme možnost probrat aktuální otázky vztahů mezi našimi zeměmi, hlavní téma byl vývoj pandemie covid-19. Cením si té tradice, že první zahraniční cesta nového slovenského premiéra vede do Prahy a obráceně. Svědčí to o vynikajících vztazích, které mezi našimi zeměmi máme,“ řekl premiér Babiš. 

Slovenský premiér Heger uvedl, že jeho země v rámci solidarity věnuje České republice 10.000 vakcín společnosti Moderna. „Já bych chtěl poděkovat za to symbolické gesto. Je to čtvrtá země, která nám vyjadřuje solidaritu v rámci naší spolupráce,“ dodal Babiš.

Oba premiéři hovořili rovněž o spolupráci v rámci Visegrádské skupiny nebo Slavkovského formátu. Důležitým tématem jednání byla i oblast obranné spolupráce. Oba šéfové vlád ocenili v první řadě zásadní zapojení české i slovenské armády v boji s covidem, která hrála v obou zemích nezastupitelnou roli.

Armády obou zemí budou nyní ještě více spolupracovat na zahraničních misích. „Od května budou čeští a slovenští vojáci společně působit v rámci polního chirurgického týmu v Afghánistánu a Slovensko nově vyšle své vojáky také do Mali, což nabízí nový prostor pro sdílení zkušeností, protože naše armáda je v regionu Sahelu velmi aktivní,“ dodal český premiér.

Oba premiéři jednali rovněž o Národním plánu obnovy pro čerpání prostředků z tzv. recovery fondu EU. Diskutovali také o energetice a s tím spojené dostavbě slovenské jaderné elektrárny Mochovce a o českém projektu dostavby Dukovan. Andrej Babiš také řekl, že doufá, že se v září podaří zrealizovat společné zasedání vlád obou zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…