Úřad vlády: Premiér navštívil veletrh Rehaprotex

29.10.2019 21:01

Premiér Andrej Babiš navštívil v úterý 29. října 2019 spolu s ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem veletrh Rehaprotex na brněnském výstavišti. Následně zahájil konferenci zaměřenou na změny v železniční dopravě pro osoby s hendikepem. Členy vlády na cestě doprovodil předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Úřad vlády:  Premiér navštívil veletrh Rehaprotex
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Andrej Babiš zamířil do Brna speciálním vlakem Rehaexpres. Ten je upravený tak, aby se v něm osoby se zdravotním postižením mohly bez problémů pohybovat, a umožní vozíčkářům nástup a výstup. „Využil jsem tři hodiny jízdy z Prahy, abych promluvil s lidmi, kteří mají tento problém, a určitě jim chceme pomoci a chceme to řešit. Diskutovali jsme o tom také na našem Výboru pro osoby se zdravotním postižením a doprava v naší zemi musí sloužit všem bez rozdílu. Zejména pro seniory a hendikepované osoby je veřejná doprava často jedinou možností, jak mohou cestovat bez velkých nákladů,“ uvedl Andrej Babiš.

V prosinci dojde k tradiční změně jízdních řádů. Letos navíc končí většina smluv o veřejných službách uzavřená státem i kraji v roce 2009. Aktuálně proto dobíhají jednání o nových smlouvách s dopravci. „Při dnešní cestě speciálním vlakem do Brna jsem ujistil všechny cestující, i předsedu NRZP, že od prosince letošního roku nehrozí žádné omezení komfortu cestování osob se zdravotním postižením. Právě naopak, nově přímo ve smlouvách o veřejných službách jsou nastavena nová pravidla pro komfortní přepravu osob se zdravotním postižením. Dopravci budou muset zajistit vyškolený personál k zajištění pomoci ve vlaku, zpřístupnit webové stránky pro osoby se zrakovým a sluchovým postižením a umožnit nákup jízdního dokladu ve vlaku bez přirážky. Všechny tyto požadavky jsou ve smlouvách zakomponovány i na základě jednání se zástupci NRZP,“ shrnul ministr dopravy Kremlík.

Předseda vlády si následně na výstavišti prohlédl veletrh Rehaprotex, na kterém probíhá výstava kompenzačních, protetických, ortopedických a rehabilitačních pomůcek či služeb pro aktivní život seniorů. „Veletrh Rehaprotex je velmi důležitý veletrh pro osoby se zdravotním postižením. Myslím si, že tato problematika je velice důležitá,“ řekl premiér po prohlídce veletrhu.

Posledním bodem programu během návštěvy Brna bylo zahájení konference zaměřené na cestování lidí se zdravotním postižením. Předseda vlády s ministrem dopravy poté v rámci konference debatovali především o změnách podmínek pro hendikepované v oblasti železniční dopravy. „Toho, co stát může ještě pro naše spoluobčany udělat, je poměrně mnoho. Zejména pro seniory a studenty jsme zavedli slevy na železnici. Jak si bezpochyby vzpomínáte, železniční doprava byla v minulosti pro hendikepované osoby zejména se sníženou pohyblivostí prakticky nepřístupná. Za poslední roky se tady udělalo hodně a při modernizaci železničních koridorů se všude vybudovala bezbariérová nástupiště a stanice. Situace je tam dnes nesrovnatelná se stavem před deseti či dvaceti lety. Ale tím naše práce nekončí, ale naopak začíná,“ shrnul Andrej Babiš. Celý projev předsedy vlády http://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/premier/projevy/vuci-znevyhodnenym-osobam-mame-v-ceske-republice-velky-dluh-177274/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…