Úřad vlády: Premiéři zemí V4 se dohodli na užší spolupráci v boji s covid-19

11.09.2020 20:12

Premiér Andrej Babiš jednal v pátek 11. září 2020 v polském Lublinu s předsedy vlád zemí Visegrádské skupiny. Hlavními tématy summitu V4, který uspořádal polský premiér Mateusz Morawiecki v rámci polského předsednictví, byly spolupráce v boji s pandemií covid-19, příprava nadcházející mimořádné Evropské rady, současná situace v Bělorusku a vztahy EU se Spojenými státy.

Úřad vlády: Premiéři zemí V4 se dohodli na užší spolupráci v boji s covid-19
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Premiéři diskutovali o spolupráci v boji s koronavirem a koordinaci strategií a přijímaných opatření na úrovni EU a domluvili se na vzniku společné expertní komise V4 na boj s covid-19. Většina států Evropy nyní čelí opětovnému nárůstu případů tohoto onemocnění.

„V rámci V4 jsme v neustálém úzkém kontaktu, a tak věřím, že se podaří zamezit jakémukoliv obnovení omezení pohybu přes hranice v našem regionu. Spolupráce na evropské úrovni musí vzhledem k patrnému zhoršení situace po celé Evropě pokračovat. Bylo by také nešťastné, abychom se nějakým způsobem omezovali - je důležité, abychom mluvili o dopadu na naše ekonomiky. Jsem přesvědčen, že vir porazíme,“ řekl premiér Babiš.

Lídři V4 se dále věnovali přípravě nadcházející mimořádné Evropské rady, která proběhne v Bruselu ve dnech 24. a 25. září 2020. K jejím tématům budou patřit primárně hospodářské otázky, vnitřní trh a aktuální zahraničněpolitické otázky, především situace ve východním Středomoří a vztahy s Čínou.

„Je také důležité, abychom prosadili na program Evropské rady téma situace v Bělorusku. Základ jsou svobodné volby. Bělorusové musí rozhodnout o své budoucnosti. Musíme se vyvarovat ukrajinského scénáře. Doufejme, že i naši kolegové v radě to budou považovat za důležité,“ dodal český premiér.

Posledním tématem summitu V4 byly vztahy EU se Spojenými státy. Premiéři si shodli, že transatlantická vazba je i nadále nejdůležitější hodnotovou, obchodní a bezpečnostní vazbou evropské politiky. „Jsem dlouhodobým zastáncem co nejrychlejšího sjednání obchodní dohody EU – USA. Nejen, že by tato dohoda zajistila nové exportní příležitosti pro české a evropské firmy, ale posílila by také naši pozici ve vztazích s Čínou,“ uvedl předseda vlády.

Ve společném prohlášení předsedové vlád také odsoudili pokus o otravu ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného s tím, že budou žádat nezávislé vyšetření tohoto činu. Jednomyslně se také shodli, že pomohou řecké vládě obnovit vyhořelý uprchlický tábor v Morii společným darem. Polský premiér vyjedná s řeckou stranou konkrétní podobu finanční pomoci.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…