Úřad vlády: Vláda navrhla změnit pravidla sběru podpisů pro prezidentské kandidáty

09.02.2024 22:02 | Tisková zpráva

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda Petra Fialy na schůzi ve středu 7. února 2024. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Úřad vlády: Vláda navrhla změnit pravidla sběru podpisů pro prezidentské kandidáty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Ve volbách prezidenta republiky budou moci poslanci a senátoři svým podpisem podpořit pouze jednu kandidaturu. Navrhuje to vláda v novele zákona o volbě prezidenta republiky. Dosud mohli zákonodárci svým podpisem podpořit libovolný počet prezidentských kandidátů, což bylo předmětem kritiky veřejnosti i Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu. Vláda zároveň navrhuje umožnit prezidentským kandidátům ucházejícím se o podporu veřejnosti sběr podpisů i prostřednictvím nástroje pro sestavování elektronických petic. Navíc pokud bude elektronickou formou na základě unikátní identity občana nasbíráno potřebných 50 000 podpisů, nebude už se u tohoto kandidáta provádět kontrola pravosti podpisů na případných listinných peticích, jejichž použití bude i nadále přípustné.

Vláda se věnovala rovněž přípravám projektu dostavby nových jaderných bloků v Dukovanech. Stavba nových reaktorů a potřebného zázemí si vyžádá i nezbytné úpravy dopravní infrastruktury tak, aby jednak umožňovala přepravu nadrozměrných komponent a dalších stavebních komodit, ale kapacitně zvládla také přepravu zaměstnanců stavby z míst jejich ubytování a další nároky, které s sebou tak velká investiční akce přináší. Ministerstvo dopravy odhaduje, že si potřebná opatření vyžádají do roku 2034 celkem 13,54 miliardy korun. Peněžní nároky pro letošní rok budou vyčleněny z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury a budou alokovány jak Ředitelství silnic a dálnic (160,68 milionu korun), tak i dotčeným krajům, Středočeskému, Pardubickému a Kraji Vysočina. Pro další roky se počítá i s finančními prostředky pro Jihomoravský kraj.

Vláda projednala rovněž návrh novely zákona o cenách, kterou chce minimalizovat případy, kdy se v oblasti cenových kontrol překrývaly působnosti jednotlivých cenových orgánů, sjednotit pravidla pro vydávání aktů regulace cen a pravidla pro ukládání pokut či nastavit efektivní a přiměřenou výši pokut. Krajské a obecní samosprávy by měly mít nově zúžený rozsah působnosti k výkonu cenových kontrol pouze na kontrolu dodržování cenové regulace přijaté příslušnou obcí nebo krajem. Více v tiskové zprávě Ministerstva financí ZDE.

Vláda schválila také návrh na vyhlášení nového významného dne, kterým se má stát 1. květen – Den vstupu České republiky do Evropské unie. Příslušnou novelu zákona o státních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu teď posoudí Parlament.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

19:15 Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

Prezident České republiky Petr Pavel na Pražském hradě opět jmenoval nové generály z řad vojáků z po…