Úřad vlády: Vláda schválila návrh na zpřísnění kontroly nebezpečných látek

13.11.2019 7:32

Vláda Andreje Babiše na jednání v úterý 12. listopadu 2019 řešila čtveřici zákonů v oblasti odpadového hospodářství, rozhodla ale, že se k této problematice vrátí za dva týdny. Schválila návrh novely zpřísňující dohled nad některými nebezpečnými látkami a zabývala se i plánovaným nákupem vrtulníků pro armádu.

Úřad vlády: Vláda schválila návrh na zpřísnění kontroly nebezpečných látek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Ministerstvo životního prostředí předložilo vládě k posouzení hned čtyři právní normy, které řeší problematiku odpadového hospodářství: dva zcela nové zákony (zákon o odpadech a zákon o vybraných výrobcích s ukončenou životností) a dvě novely (zákona o obalech a změnového zákona, který upravuje souvislosti v jiné legislativě). Po obsáhlé debatě si členové vlády od ministra životního prostředí vyžádali doplnění některých dalších údajů, a tak byla debata o výsledné podobě návrhů, jež budou předloženy Parlamentu, odložena o dva týdny.

Vláda se zabývala také novelou zákona o některých opatřeních souvisejících se zákazem chemických zbraní a souvisejících zákonů – stavebního a živnostenského. Novelu vypracoval Státní úřad pro jadernou bezpečnost kvůli tomu, že je nutné stávající českou legislativu v oblasti kontroly látek, které mohou být potenciálně zneužity k výrobě chemických zbraní, sladit s Úmluvou o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní a o jejich zničení a s požadavky kladenými na ochranu veřejných zájmů v oblasti CBRN (látky chemické, biologické, radioaktivní a nukleární). Navrhuje proto sladit terminologii či zpřísnit pravidla kontroly pro některé nebezpečné látky, které mohou být potenciálně zneužity jako chemická zbraň, ale podle našeho zákona zatím přísnému kontrolnímu režimu nepodléhají.

Ministři si vyslechli i informaci ministra obrany Lubomíra Metnara o ukončení rozhodovacího procesu na nákup dvanácti víceúčelových vrtulníků pro Armádu ČR. Zakázka bude realizována formou mezivládní dohody mezi vládou České republiky a vládou USA, která bude uzavřena do konce roku. Jedná se o systém H-1, který se skládá z osmi víceúčelových vrtulníků Venom a čtyř bojových vrtulníků Viper. Nahradit by měly zastaralé stroje ruské výroby. Součástí dohody bude mimo jiné i kompletní vyzbrojení, zajištění přeškolení pilotů a pozemního personálu i zapojení českých firem. Vrtulníky budou dodány v roce 2023, Česká republika za ně zaplatí 14,6 miliardy korun. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva obrany ZDE.

Vláda schválila také několik drobných majetkových transakcí, například výměnu objektu, v němž sídlí Obvodní oddělení Policie ČR Letohrad a který je ve správě Krajského ředitelství policie Pardubického kraje, za jiný, prostorově vhodnější, jenž je v majetku obce Letohrad.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…