Úřad vlády: Vládní budovy si letos prohlédlo 19 000 návštěvníků

22.11.2019 17:11

Úřad vlády ČR uspořádal v roce 2019 79 dnů otevřených dveří, v rámci nichž mohli zájemci z řad veřejnosti obdivovat interiéry vládních vil i impozantních paláců. Lichtenštejnský palác, Hrzánský palác a Kramářovu vilu v Praze a vilu Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí si letos přišlo prohlédnout 19 000 osob.

Úřad vlády: Vládní budovy si letos prohlédlo 19 000 návštěvníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Sérii dnů otevřených dveří odstartovaly dne 6. dubna 2019 prohlídky Hrzánského paláce na Hradčanech. Hrzánský palác byl pro veřejnost otevřen od dubna do září každou první sobotu v měsíci a navíc při příležitosti oslav státních svátků. Celkově si tento palác přišlo prohlédnout 6 040 zájemců.

Velký zájem byl rovněž o komentované prohlídky Lichtenštejnského paláce na pražské Kampě, které si nenechalo ujít 6 154 lidí. Zde si návštěvníci mohli prohlédnout nejen krásné reprezentační prostory, ale také nově instalovanou výstavu protokolárních darů předsedy vlády, které si přivezl ze svých zahraničních cest.

Kramářova vila byla z důvodu rekonstrukce otevřena pouze dvakrát. V den státního svátku 28. října však sídlo předsedy vlády ČR přilákalo rekordní počet 1 736 návštěvníků. V Kramářově vile lidé nejvíce ocenili nejen zajímavé a netradiční prostory, ale také poutavý příběh jejích prvních majitelů, manželů Kramářových.

Kromě toho nechal Úřad vlády na příjezdovou cestu k vile nainstalovat stálou expozici Voda a civilizace, kterou na jaře na pražské Kampě shlédlo přes 200 000 lidí a nyní je 24 hodin denně přístupná pro další zájemce. Na dvaadvaceti oboustranných panelech ukazuje vodu jako strategickou surovinu, jíž je někde zoufalý nedostatek, zatímco jinde se s ní bezostyšně plýtvá.

Úřad vlády se také prostřednictvím Kramářovy vily zapojil do celorepublikové kampaně Česko svítí modře na podporu osob s poruchou autistického spektra a vila byla slavnostně nasvícena v barvách trikolory také u příležitosti státního svátku 17. listopadu.

Od dubna probíhaly exkurze také v Benešově vile v Sezimově Ústí. Vilu původně patřící manželům Haně a Edvardu Benešovým letos Úřad vlády ČR zpřístupňoval veřejnosti pravidelně každý víkend. Pátky byly určeny pro školní skupiny. V návštěvnické sezóně trvající do října proběhlo 60 dnů otevřených dveří, které přilákaly 4 433 zájemců o architekturu i historii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…