Urologie Thomayerovy nemocnice se s novým přístrojem zařadila mezi špičková evropská pracoviště

15.01.2015 18:06

Nová moderní metoda fúze ultrazvukového obrazu a obrazu magnetické rezonance umožňuje spojení obou těchto obrazů na jedné obrazovce a tím přesné cílení na dosud neviditelné nádory prostaty, které jsou patrné jen při vyšetření magnetickou rezonancí (MRI). To zlepšuje diagnostiku karcinomu prostaty, vede k dřívějšímu záchytu těchto nádorů s větší šancí na úplné vyléčení tohoto typu rakovinového onemocnění.

Urologie Thomayerovy nemocnice se s novým přístrojem zařadila mezi špičková evropská pracoviště
Foto: Thomayerova nemocnice
Popisek: Urologie Thomayerovy nemocnice

„Tato metoda je v současnosti dostupná jen na několika špičkových evropských pracovištích. Od ledna 2015 je tato unikátní moderní technologie k dispozici na urologickém a radiologickém oddělení Thomayerovy nemocnice“, prozrazuje primář urologického oddělení doc. Roman Zachoval. Nově zrekonstruované urologické oddělení se tak stává moderním pracovištěm s veškerým komfortem pro pacienty i personál.

Karcinom prostaty je nejčastějším rakovinovým nádorem u mužů. Aby bylo možné tento nádor vyléčit, je třeba jej včas zachytit. Relativní nevýhodou časných stadií karcinomu prostaty je, že nezpůsobují žádné obtíže a nelze je zjistit běžnými vyšetřovacími metodami jako pohmatovým vyšetřením, ultrazvukovým vyšetřením či CT vyšetřením. Jedná se tak o „neviditelnou chorobu“, jejímž jediným projevem je zvýšení krevní hladiny látky zvané PSA. Pokud je zjištěna vyšší hladina PSA, pak se provádí biopsie prostaty pod ultrazvukovou kontrolou. „Jak již bylo zmíněno, nejčastěji při této biopsii odebíráme vzorky náhodně z různých míst prostaty, neboť na ultrazvuku toto nádorové onemocnění ve včasných stadiích nebývá patrné.  Ukazuje se však, že část dosud neviditelných nádorů je možné zaznamenat při vyšetření magnetickou rezonancí“, popisuje doc. Zachoval.

Biopsie pod kontrolou magnetické rezonance je však nesmírně náročná a v běžné praxi se prakticky neprovádí. Proto v současnosti pokud je nádor patrný na MRI, je proveden odběr vzorků pod ultrazvukovou kontrolou a vyšetřující se snaží představit místa v prostatě, kde byl nádor viditelný při vyšetření magnetickou rezonancí. To samozřejmě vede k velkým nepřesnostem při odběru a tím k horším výsledkům vyšetření.

Tato nová technologie je součástí přístrojového vybavení urologického oddělení po rekonstrukci lůžkové části. Ta trvala více než 4 měsíce, stála 12 milionů korun a oddělení má 30 lůžek - na 8 standardních třílůžkových a 3 dvoulůžkových nadstandardních pokojích. Na všech pokojích jsou nová lůžka s elektronickým ovládáním polohy, pokoje jsou vybaveny sociálním zařízením, nadstandardní pak i televizí a ledničkou. Na všech pokojích jsou vestavěné uzamykatelné skříně pro osobní potřebu pacientů. Nové je také sociální zařízení pro pacienty používající  invalidní vozík – bezbariérová toaleta a sprcha. Vznikly také nové pracovní a hygienické prostory pro lékařský a ošetřovatelský personál. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…