Úspěšné zavádění služebního zákona pokračuje, vláda vybrala personální ředitelku

24.02.2015 14:40

Vládní kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL pokračuje v plnění programového prohlášení vlády, na jednání v pondělí 23. února 2015 pokračoval v úspěšném zavádění zákona o státní službě a zvolil novou personální ředitelku sekce pro státní službu. Vláda rovněž schválila novelu zákona o rozpočtovém určení výnosu některých daní územním samosprávným celkům, přijala strategii podpory Čechů v institucích Evropské unie a přijala návrh ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti.

Úspěšné zavádění služebního zákona pokračuje, vláda vybrala personální ředitelku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Personální ředitelkou sekce pro státní službu bude Iva Hřebíková

Ze tří kandidátů, které vybrala výběrová komise pro funkci personálního ředitele sekce pro státní službu, zvolili členové kabinetu Ivu Hřebíkovou. Ta je zkušenou expertkou s osmnáctiletou praxí ve státní správě. Posledních šest let působila jako zástupkyně ředitele legislativního odboru ministerstva vnitra (životopis). Dalšími uchazeči byl Jiří Kaucký a Michal Šebestík.

Personální ředitelka bude mít na starosti organizační záležitosti státní služby včetně služebních a pracovněprávních vztahů. Jejím prvním úkolem bude organizace výběrových řízení na tajemníky pro státní službu jednotlivých resortů.

Kraje dostanou více peněz

Vláda rozhodla o posílení finanční samostatnosti krajů. Nově jim připadne více peněz z výnosu daně z přidané hodnoty, a to místo současných 7,86 procent 8,92 procent. Navýšení začne platit už od začátku příštího roku. V roce 2016 by díky tomu měly kraje dostat navíc zhruba 3,5 miliardy korun.

Tento krok je dalším z řady opatření, které mají podpořit regionální rozvoj. Kraje nové prostředky využijí především na investice do veřejné infrastruktury.

Novela zákona o rozpočtové odpovědnosti

Dalším schváleným bodem pondělního jednání byl návrh zákona o rozpočtové odpovědnosti, který předkládalo Ministerstvo financí. Takzvaná rozpočtová ústava má zavést především omezení pro zadlužování státu a počítá s dluhovou brzdou ve výši 55 procent hrubého domácího produktu. Po překročení limitu dluhu budou spuštěna automatická protiopatření, včetně snížení platů politiků a škrtnutí odměn ve veřejných institucích. Na dodržování finanční ústavy dohlédne Národní rozpočtová rada. Přijetím finanční ústavy vláda plní také závazky vůči partnerům v Evropské unii.

Strategie romské integrace do roku 2020

Členové vlády přijali také Strategii romské integrace do roku 2020. Jejím cílem je zvrátit negativní trendy ve vývoji situace Romů v ČR zejména ve vzdělávání, zaměstnanosti, bydlení a v oblasti sociální. V neposlední řadě chce vláda touto strategií zajistit ochranu Romů před diskriminací, zajistit jim bezpečné soužití a povzbudit rozvoj romské kultury a jazyka.

Dalšími schválenými body jsou například novela zákona o pojišťovnictví, novela zákona o spotřebních daních nebo novela zákona o odpadech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…