Úspěšných 10 let českého dárcovství

12.02.2014 17:39

Již deset let uběhlo od založení Koordinačního střediska transplantací (KST), jehož hlavními úkoly je bezpečná a kvalitní koordinace transplantací a mezinárodní spolupráce na poli dárcovství. Za dobu své působnosti se KST vypracovalo v respektovanou instituci nejen doma, ale i v zahraničí. Svědčí o tom především účast v programech Evropské unie ACCORD a FOEDUS.

Úspěšných 10 let českého dárcovství
Foto: Martin Kovář
Popisek: Kapačka s krví

Rok 2013 byl pro české dárcovství významný hned z několika hledisek. Díky novele transplantačního zákona, která vstoupila v platnost v dubnu letošního roku, získalo KST řadu nových kompetencí a úkolů. Jednou z nejdůležitějších změn je výrazné usnadnění a zefektivnění převozu orgánů k příjemci.

V současné době se v České republice transplantují ledviny, srdce, plíce, játra a slinivka břišní včetně Langerhansových ostrůvků. Za rok 2013 KST evidovalo 218 kadaverózních (zesnulých) a 83 žijících dárců. Vývoj počtu zesnulých a žíjících dárců od roku 2003 do roku 2013 zaznamenává následující graf.

 

 

 Od loňského roku je KST účastníkem mezinárodního programu ACCORD, který vytváří systém pro sjednocení pravidel systému akreditace a auditování transplantačních center. Cílem pak bude zvýšení bezpečnosti transplantací a optimalizace dárcovství v členských zemích Evropské unie. Cílem programu FOEDUS, jehož je Koordinační středisko transplantací rovněž členem, je pak usnadnění mezinárodní spolupráce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …