Ustavení Meziresortní komise pro Čechy žijící v zahraničí

20.04.2017 15:27

Vláda ČR vzala na vědomí ustavení Meziresortní komise pro Čechy žijící v zahraničí, která bude koordinačním a poradním orgánem ministra zahraničních věcí ke krajanské problematice.

Ustavení Meziresortní komise pro Čechy žijící v zahraničí
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Vláda ČR uložila ministryni školství, mládeže a tělovýchovy, ministru vnitra, ministru zdravotnictví, ministryni práce a sociálních věcí, ministru kultury, ministru spravedlnosti a ministru průmyslu a obchodu nominovat své zástupce do Komise. Tito zástupci ministerstev budou pověřeni koordinací krajanské problematiky a komunikací s pracovištěm zvláštního zmocněnce pro krajanské záležitosti Ministerstva zahraničních věcí České republiky, jenž bude předsedou Komise.

Činnosti Komise se budou moci účastnit i zástupci dalších ministerstev a veřejných institucí, jejichž agenda s krajanskou problematikou souvisí a kteří projeví o členství v Komisi zájem.

Cílem Komise bude prohloubit vzájemnou informovanost a spolupráci orgánů státní správy a jiných veřejných institucí v dané problematice s cílem postupně vytvořit jednotnou databázi informací pro Čechy žijící v zahraničí za účelem usnadnění vyřizování jejich správních, finančních a dalších záležitostí v České republice i s ohledem na jejich možný návrat. Komise bude také předkládat zúčastněným subjektům doporučení a návrhy týkající se zejména legislativních a jiných opatření na zlepšení styku orgánů státní správy a dalších veřejných institucí s Čechy žijícími v zahraničí. Sjednocení důležitých informací pro Čechy žijící v zahraničí na jednom místě rovněž usnadní činnost zastupitelských úřadů České republiky, resp. jejich konzulární oddělení, která poskytují českým občanům širokou škálu konzulárních služeb, a to i v případech jejich návratu do České republiky.

Ustavení komise je v souladu s usnesením Senátu Parlamentu České republiky ze dne 1. prosince 2016 č. 43 k závěrům z konference „Diaspora jako partner mateřského státu“, která se konala v září 2016. Senát tímto usnesením požádal vládu, aby pověřila Ministerstvo zahraničních věcí koordinací ministerstev v oblasti vztahu státu a diaspory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…