Ústecký kraj: Evropské uhelné regiony usilují o spravedlivou transformaci

29.11.2019 19:35

Výroční konference Platformy pro uhelné regiony v transformaci, jejímž členem je také Ústecký kraj, se uskutečnila v německém městě Görlitz, po němž nese jména Görlitzká deklarace, společné prohlášení 41 uhelných regionů, které zde bylo 25. listopadu podepsáno.

Ústecký kraj: Evropské uhelné regiony usilují o spravedlivou transformaci
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Ústecký kraj, logo.

Deklarace žádá Evropskou komisi o podporu při zajištění úspěšné transformace a rozvoje uhelných regionů prostřednictvím transformačního fondu pro “spravedlivý přechod”, z něhož budou moct uhelné regiony čerpat prostředky na tvorbu kvalifikovaných pracovních míst a na další projekty spojené s transformací.

Svůj podpis pod deklaraci připojil 1. náměstek hejtmana Martin Klika, který na konferenci zastupoval Ústecký kraj také v panelové diskuzi na téma Výhled pro uhelné regiony. „Velký potenciál vidím v meziregionální přeshraniční spolupráci a realizaci společných projektů třeba s uhelnými regiony v Polsku či Německu. Se Saskem připravujeme např. testování autonomních systémů, jasným krokem do budoucnosti je energetické využívání vodíku v Ústeckém kraji, které odstartovalo společné memorandum podniků a kraje. Na postupnou transformaci od regionu, jehož ekonomika stojí na těžbě uhlí, k regionu využívajícímu ty nejmodernější technologie, se intenzivně připravujeme. Transformační fond Evropské unie pro uhelné regiony bude pro nás významným zdrojem, díky kterému se může transformace na plno rozběhnout,“ řekl 1. náměstek Martin Klika.

Setkání Platformy uhelných regionů v transformaci se zúčastnili také zástupci Evropské komise, europoslanci, zástupci ministerstev a dotčených regionů. Kromě podpisu deklarace a panelových diskuzí proběhly také studijní cesty zaměřené na rekultivace a turistiku a udržitelnou energii.

Plánovaný útlum těžby uhlí a výroby elektřiny z uhlí přinese zásadní změny, u nichž lze očekávat významné dopady na sociální strukturu a zaměstnanost v dotčených regionech. Proto je kladen důraz na přechod se spravedlivými a sociálně přijatelnými důsledky. Významné jsou především investice do rozvoje infrastruktury, vědy a výzkumu, propagace a rozvoje pracovních sil za přispění strukturálních fondů z EU. Transformační fond by měl pomoci regionům ve spravedlivém přechodu a finančně podpořit významné investice a transformační projekty.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…