Ústecký kraj: Hlavním úkolem je udržet v kraji studenty

27.11.2019 13:18

Jaký je rozvojový potenciál Ústeckého kraje? Co udrží občany v kraji? Jak se postoje mění v závislosti na lokalitě? Na to se ptal sociologický průzkum, který pro Ústecký kraj zpracovala Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Zajímavé výsledky přinesly závěrečné části – Práce a zaměstnání, Životní podmínky a infrastruktura.

Ústecký kraj: Hlavním úkolem je udržet v kraji studenty
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Ústecký kraj, logo.

Dobrou zprávou je, že se pozvolna mění ekonomická struktura kraje, dochází ke změně od převahy potřeb prací středně a nízko kvalifikovaných k pracím s vyšší přidanou hodnotou. Zároveň, ale u obyvatel převažuje nižší kvalifikace. Z tohoto rozporu pramení na jedné straně vysoká míra nezaměstnanosti v regionech s pracovní sílou s nižší kvalifikací, zatímco v jiných regionech se nezaměstnanost pohybuje na úrovni srovnatelné s celorepublikovou úrovní. Úbytek možností uplatnění pro nejméně kvalifikované vede k tomu, že právě tato skupina musí za prací nejvíc dojíždět.

Významným faktorem pro budoucí rozvoj kraje je převažující optimismus ve výhledu další pracovní dráhy. Naprostá většina lidí s nejvyšším vzděláním nepochybuje o svém pracovním uplatnění. Vzdělaní lidé vykonávající práce s nejvyšší přidanou hodnotou zde pro sebe vidí perspektivu a nehodlají se nikam stěhovat. Jinak to ovšem mají studenti, kteří ještě zaměstnaní nejsou. U nich je úvaha o stěhování častější. „Z toho plyne jasný úkol – udržet v kraji ty, kteří tu studují, nabídnout jim atraktivní pracovní možnosti. Pokud zde začnou úspěšně pracovat, je pravděpodobné, že zde už zůstanou,“ říká náměstek pro regionální rozvoj Zdeněk Matouš.

V oblasti životních podmínek byla nejvyšší spokojenost za uplynulých 10 let se změnami v kvalitě ovzduší, stavem infrastruktury a nabídkou sportovních a kulturních akcí. Naopak nejnižší byla s výstavbou bytů. Z toho také vyplývají očekávání od místních samospráv. Téměř polovina respondentů na prvním místě uvedla sociální politiku, následovalo zvýšení investiční aktivity a ochrana životního prostředí. Převažuje spokojenost obyvatel, nejlépe jsou hodnoceny sousedské vztahy, velmi dobře dostupnost veřejné dopravy a stav infrastruktury. U všech oblastí opět hraje důležitou roli region.

Instituce v místě bydliště jsou převážně hodnocené pozitivně, s výjimkou zdravotnictví, kde je kritizovaný nerovný přístup a úroveň.

Při hodnocení podmínek života se obyvatelé odlišují důrazem na jednotlivé dimenze. Někteří hodnotí místo bydliště podle kvality služeb, jiní podle sociálních vztahů a pro třetí typ je důležitá úroveň zdravotnictví.

Sociologický výzkum obyvatel Ústeckého kraje proběhl v březnu až květnu 2018. Velikost souboru činila 1361 respondentů, standardizované rozhovory prováděla agentura MindBridge Consulting a.s. Závěry zpracovali Doc. PhDr. Pavel Kuchař, CSc. a PhDr. Petr Balek. Realizace výzkumu je součástí plnění Rámcové smlouvy o spolupráci mezi Ústeckým krajem a UJEP, na základě které dal v posledních dvou letech kraj univerzitě 20 milionů korun. Ústecký kraj chce podobný průzkum zopakovat s odstupem při vyhodnocení Strategie rozvoje Ústeckého kraje do 2027.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

11:46 ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

Dozvědět se o možnostech, jak co nejlépe ušetřit za energie, zkonzultovat pořízení fotovoltaiky či t…