Ústecký kraj představil Krušnohorsko ve Štrasburku. V centru zájmu bylo hornictví

14.04.2016 11:52

Ojedinělý projekt, přeshraniční spolupráce České republiky a Svobodného státu Sasko představuje od včerejška ve Štrasburku výstava „Sláva krušnohorského hornictví“. V budově Evropského parlamentu ji uspořádal europoslanec Jiří Maštálka ve spolupráci s dalšími poslanci EP Kateřinou Konečnou a europoslancem za Svobodný stát Sasko Hermannem Winklerem. Záštitu nad expozicí převzal a vernisáže se také zúčastnil hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Ústecký kraj představil Krušnohorsko ve Štrasburku. V centru zájmu bylo hornictví
Foto: spravnimapa.topograf.cz
Popisek: Ústecký kraj

Připomínka historické slávy hornictví na obou stranách Krušnohoří je projektem, který názorným způsobem ukazuje více než osmi set let společnou historii na dvaceti výstavních panelech. Součástí expozice jsou i ukázky historických hornických nástrojů a také hornin, dobývaných v krušnohorských dolech. Jak zdůraznila na vernisáži europoslankyně Kateřina Konečná, hornická historie regionu byla založena mimo jiné na principech přátelství, pomoci a spolupráce horníků, což by měly být i hlavní pilíře pro fungování Evropské unie. Oldřich Bubeníček připomněl, že projekt Sláva krušnohorského hornictví usiluje o zápis do Seznamu světového dědictví UNESCO. „Společná historie, kterou psali lidé z obou stran Krušných hor, si takovou poctu určitě zaslouží,“ soudí o projektu Jiří Maštálka.

Příběhy horníků, kteří v krušnohorských dolech psali historii a slávu profese, přesahující hranice regionu, zaujaly řadu hostů vernisáže a budí pozornost nejen europoslanců a pracovníku EP, ale také návštěv štrasburského sídla Evropského parlamentu. Seznamují se s expozicí, kterou už poznala veřejnost i řady našich měst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne