Ústí nad Labem má veřejnou dobíjecí stanici pro elektromobily

16.10.2014 14:30

Elektromobilita si úspěšně razí cestu do severočeského regionu. Po Chomutovu má svou veřejnou dobíjecí stanici také krajská metropole Ústí nad Labem, kde mohou majitelé vozů na elektrický pohon doplnit energii v OC Forum. Jedním z cílů projekt Elektromobilita ČEZ je podpora rozvoje tohoto způsobu dopravy v ČR.

Ústí nad Labem má veřejnou dobíjecí stanici pro elektromobily
Foto: red
Popisek: První ultrarychlá dobíjecí elektrostanice

Cesta do severních Čech bude ode dneška pro majitele elektromobilů ještě příjemnějším zážitkem. Po Chomutovu má totiž novou veřejnou dobíjecí stanici také krajská metropole Ústí nad Labem. Elektromobilisté budou moci pohodlně načerpat energii pro své další cesty na střešním parkovišti (3. nadzemní podlaží) Obchodního centra Forum, které je od roku 2009 největším nákupním centrem ve městě. Ústecký kraj je jedním z významných partnerů projektu Elektromobilita ČEZ.

„Jsme rádi, že v Ústeckém kraji otevíráme v krátké době již druhou dobíjecí stanici. Pevně doufáme, že to přispěje k praktickému využívání elektromobilů nejen v samotném Ústí nad Labem ale v celém jeho širším okolí. Aktuálně máme v přípravě další kroky, které výrazně přispějí k rozšiřování elektromobility v celém regionu,“ poodkrývá další plány Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

„Instalace veřejné dobíjecí stanice v našem nákupním centru vhodně zapadá do celkové koncepce OC Forum. Chceme, aby u nás mohli nakupovat a bavit se lidé z nejrůznějších skupin obyvatelstva a my jim k tomu vytvořili příjemné podmínky. Elektromobil jako dopravní prostředek budoucnosti je u nás samozřejmě vítaným návštěvníkem,“ řekl Václav Řičář, ředitel OC Forum.

Projekt Elektromobilita ČEZ

Skupina ČEZ spustila pilotní projekt Elektromobilita ČEZ již v roce 2010. Cílem pilotního projektu je navrhnout a otestovat komplexní řešení elektromobility jako služby, která kombinuje veřejnou dobíjecí síť s dodávkami elektřiny v rámci speciálního tarifu a postupně nabídne infrastrukturní řešení pro domácnosti i firmy, případně v kombinaci s dalšími doplňkovými službami a produkty. Z pohledu energetiky je současně důležité, jakým způsobem bude dobíjení elektromobilů integrováno do distribuční sítě, což úzce souvisí s agendou tzv. chytrých sítí, kterým se Skupina ČEZ také intenzivně věnuje.

Do současnosti ČEZ nainstaloval v České republice zhruba 40 veřejných dobíjecích stanic, a to převážně u infrastrukturních partnerů, tj. u obchodních center, supermarketů či městských částí. Stanice jsou v provozu v Praze, Plzni, Ostravě, Trutnově, Hradci Králové či ve Vrchlabí. Další rozšiřování sítě dobíjecích stanic je v realizaci a nově otevřené stanice budou představovány v průběhu dalších týdnů a měsíců. Aktuální mapa dobíjecích stanic je vždy na www.elektromobilita.cz.

V rámci pilotního projektu je provozováno několik desítek elektromobilů po celé ČR.

Do projektu Elektromobilita ČEZ se zapojilo již více než 50 partnerů. Těmi jsou například Moravskoslezský kraj, Ústecký kraj, Vrchlabí, Pardubice, či Ostrava, ale také některé městské části jako Praha 5, Praha 14, Praha 16 a další. Mezi partnery jsou společnosti McDonald’s, Kaufland nebo automobilky jako Škoda Auto, Peugeot, Mercedes-Benz, Nissan či Opel.

reklama

autor: ČEZ

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…