Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský: Dřevěné obaly i nadále podléhají v USA přísné dovozní kontrole

28.04.2016 8:35

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) opět upozorňuje všechny vývozce zboží prostřednictvím dřevěných obalů do USA, ale i výrobce dřevěných obalů na skutečnost, že dřevěné obaly jsou v USA nadále podrobovány přísné dovozní rostlinolékařské kontrole. Za účelem zabránění šíření karanténních škodlivých organismů a rovněž invazních druhů prostřednictvím dřevěných obalů jsou v USA dovozním kontrolám podrobovány všechny zásilky, a to především u mezinárodních dodavatelských řetězců.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský: Dřevěné obaly i nadále podléhají v USA přísné dovozní kontrole
Foto: eagri.cz
Popisek: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský - logo

Kontroly se zaměřují na přítomnost živých hmyzích škůdců, ale také na tzv. známky (symptomy) napadení dřevěných obalů škodlivými organismy. Kontroly pokrývají veškerý dřevěný obalový materiál, to znamená i dřevěné obaly a pomocné dřevo, které jsou opatřeny značkou IPPC v souladu se standardem ISMP  15, tzn. obaly, které by měly být tepelně ošetřeny.  V případě zjištění známek napadení dřevěných obalů druhy hmyzu uvedenými v dovozních požadavcích USA (Cerambycidae, Buprestidae, Siricidae, Cossidae, Curculionidae, Platypodidae, Sesiidae nebo Scolytidae), jsou takové obaly podrobeny detailní kontrole a v případě nálezu hmyzu z uvedených čeledí, jsou takové obaly automaticky vraceny zpět do země původu. Zjištění těchto škůdců je považováno za potvrzení skutečnosti, že dřevěný obal nebyl ošetřen!  V případě, že obal nese příznaky napadení, je taková zásilka vyhodnocena jako riziková. I když jsou obaly dostatečně označené značkou IPPC, ale obsahují známky napadení, jsou považovány za nevyhovující fytosanitárním podmínkám USA.

V současnosti doporučujeme klást důraz na jedno z nejdůležitějších opatření, kterým je PREVENCE. Pro vývoz speciálně do USA požadujte výrobu dřevěných obalů z nenapadeného řeziva (dřeva bez příznaků napadení), bez kůry a požadujte po dodavateli záznam o ošetření. Ověřte si, zda je dodavatel registrován u ÚKZÚZ. Důkladné značení IPPC značkou by mělo být samozřejmostí.

Následné rozporování důvodů vrácení zásilky, dokazování a spory o náhradu vynaložených nákladů nebo i jiných ztrát je nadměrně složité, zdlouhavé a často bez záruky kladného vyřešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…