Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský: Proběhlo organoleptické hodnocení odrůd jablek

04.12.2016 19:38

Dne 30. 11. 2016 proběhla v Lysicích tradiční degustace odrůd jablek, která se opět setkala s velkým zájmem hodnotitelů z řad šlechtitelů, pěstitelů, školkařů a dalších významných specialistů oboru. Hodnoceno bylo 46 odrůd zapsaných ve Státní odrůdové knize ČR.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský: Proběhlo organoleptické hodnocení odrůd jablek
Foto: eagri.cz
Popisek: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský - logo

Mezi účastníky degustace byli mimo jiné i šlechtitelé VŠÚO Holovousy Lubor Zelený, Jan Blažek, šlechtitel z ÚEB Střížovice Jan Zíma, šlechtitel broskvoní a jabloní Jaroslav Matejsek, šlechtitel Martin Vrána, zástupci ovocných školek, středních škol a další významní specialisté v oboru. Účastí přispěli i členové Českého zahrádkářského svazu (ČZS) Brno, zástupci Ovocnářské komice při ČZS a experti z pořádajícího ÚKZÚZ.

Za vedení ÚKZÚZ vystoupil ředitel Sekce rostlinné výroby Jiří Urban, který ocenil dlouholetou tradici a vysokou odbornou úroveň této akce, což dokazuje každoroční vysoká účast hodnotitelů.

Vedoucí zkušební stanice Jan Šrámek zhodnotil průběh letošního vegetačního období na Lysicku. Mj. zmínil, že díky jarním mrazům byla sklizeň na zkušební stanici o třetinu nižší než je průměr.

V letošním roce bylo do hodnocení zařazeno 46 odrůd, které byly zapsány do Státní odrůdové knihy v období  2000 – 2016. Jednalo se o registrované odrůdy a odrůdy, kterým byla udělena   ochranná práva v ČR, resp. v celé EU. Z celkového počtu bylo posuzováno 7 odrůd, které jsou v současné době ve zkouškách pro udělení ochranných práv.

Skladba se týkala podzimních a především zimních odrůd.

Vzorky k hodnocení dodala ovocnářská zkušební stanice ÚKZÚZ, Lysice a degustací opět prováděli specialisté Národního odrůdového úřadu a Odboru provozního a zkušebního, kteří tuto úspěšnou akci připravili.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…