Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský: USA ve velkém vrací zásilky z důvodu neošetřených dřevěných obalů

12.02.2017 9:33

Opět se množí případy, kdy jsou z USA vráceny zásilky zboží, které je přepravováno prostřednictvím dřevěných obalů z důvodu nesplnění dovozních fytosanitárních požadavků. Především se jedná o výskyt škodlivých organismů (pilořitky, kůrovci, tesaříci) a z důvodu nedostatečného nebo chybného značení. USA nadále provádí přísné kontroly těchto obalů (se zaměřením na zboží určeném pro automobilový průmysl).

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský: USA ve velkém vrací zásilky z důvodu neošetřených dřevěných obalů
Foto: eagri.cz
Popisek: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský - logo

Kontroly se zaměřují na příznaky napadení a výskyt dřevokazného hmyzu. Kontroly pokrývají veškerý dřevěný obalový materiál, to znamená i dřevěné obaly a pomocné dřevo, které jsou opatřeny značkou IPPC v souladu se standardem ISMP  15, tzn. obaly, které by měly být tepelně ošetřeny.  V případě zjištění známek napadení dřevěných obalů druhy hmyzu uvedenými v dovozních požadavcích USA (Cerambycidae, Buprestidae, Siricidae, Cossidae, Curculionidae, Platypodidae, Sesiidae nebo Scolytidae), jsou takové obaly podrobeny detailní kontrole a v případě nálezu hmyzu z uvedených čeledí, jsou takové obaly automaticky vráceny zpět do země původu. Zjištění živých škůdců je považováno za potvrzení skutečnosti, že dřevěný obal nebyl ošetřen!  

Pro omezení problémů je nutné, aby spolupracoval dodavatel dřevěných obalů a vývozce. Za splnění dovozních požadavků odpovídá dle § 28 zákona č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči, ve znění pozdějších předpisů, vývozce.

V současnosti doporučujeme klást důraz na jedno z nejdůležitějších opatření, kterým je PREVENCEPro vývoz speciálně do USA je potřeba požadovat výrobu dřevěných obalů z nenapadeného řeziva (dřeva bez příznaků napadení), bez kůry, důkladné značení IPPC značkou je samozřejmostí. Před samotným naložením zboží na obal je vhodné, aby byla kontrola provedena v expedici. Doporučujeme proškolení příslušných zaměstnanců. Při šetřeních před vývozem zásilek ÚKZÚZ nadále zjišťuje u vývozců nedostatky.

Následné rozporování důvodů vrácení zásilky, dokazování a spory o náhradu vynaložených nákladů nebo i jiných ztrát je nadměrně složité, zdlouhavé a často bez záruky kladného vyřešení.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…