Útěk cizinců z Vyšních Lhot

23.12.2015 8:00

Dne 20. 12. 2015 byl potvrzen útěk třech cizinců ze zařízení pro zajištění cizinců ve Vyšních Lhotách.

Útěk cizinců z Vyšních Lhot
Foto: policie.cz
Popisek: Policie ČR

Policie v průběhu dnešního dopoledne obdržela informaci od zaměstnanců bezpečnostní agentury, zajišťující ostrahu a vnitřní pořádek uvnitř zařízení, že bylo narušeno vnitřní oplocení mezi jednotlivými bloky mírného režimu. Na to policie reagovala nařízením okamžitého sčítání zajištěných cizinců, které následně ukázalo, že 3 cizinci chybí. Poslední oficiální sčítání proběhlo v sobotu před 23.00 hodinou, kdy byli cizinci všichni.

Provedeným šetřením bylo zjištěno, že se jedná o státního příslušníka Afghánistánu, který v zařízení vyčkával realizace správního vyhoštění, dále státního příslušníka Libye a Alžíru, kteří měli být vráceni na základě readmisního řízení do Rakouska. Cizinecká policie prostřednictvím útvaru pro odhalování organizovaného zločinu provedla šetření k těmto osobám s cílem vyloučit možné bezpečnostní riziko, související s útěkem. Bylo bez pochybností prokázáno, že se nejedná o osoby napojené na organizovaný zločin ani osoby jinak nebezpečné. O všech třech cizincích je známo, že vyvíjeli intenzivní snahu o propuštění s cílem požádat v jiném členském státě EU o mezinárodní ochranu. Vzhledem k uvedenému je více než pravděpodobné, že všichni tři cizinci se pokusí co nejdříve dostat z území ČR.

Policie neprodleně zahájila pátrání po všech třech osobách včetně opatření na hranicích ČR a dále zahájila šetření směřující ke zjištění všech okolností útěku i jeho provedení. Ředitel služby cizinecké policie plk. Milan Majer zjišťuje na místě veškeré podrobnosti a šetření provádí rovněž skupina vnitřní kontroly Ředitelství služby cizinecké policie. Na místě je i ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje plk. Tomáš Kužel a ředitel Správy uprchlických zařízení MV Miloslav Koudelný.

Z předběžných zjištění nelze vyloučit selhání lidského faktoru, po dokončení šetření budou provedena příslušná opatření.

plk. Mgr. Kateřina Rendlová
tisková mluvčí Ředitelství služby cizinecké policie

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …