Uzavřené provozovny bude inspekce zveřejňovat na webu Potraviny na pranýři

06.04.2015 18:11

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) začala na portálu Potraviny na pranýři zveřejňovat přehled provozoven, které inspekce uzavřela pro závažné porušení hygienických předpisů.

Uzavřené provozovny bude inspekce zveřejňovat na webu Potraviny na pranýři
Foto: SZPI
Popisek: SZPI uzavřela provozovnu v Chodově u Sokolova.

Jde o logický krok navazující na rozšíření kontrolních kompetencí SZPI o provozovny společného stravování - restaurace, bary, vinotéky, rychlé občerstvení a další – od 1. 1. 2015. Inspekce na portálu nyní zveřejňuje všechny uzavřené provozovny v kompetenci SZPI. Kromě provozů společného stravování jde i o prodejny potravin a výrobní potravinářské provozy. Databáze je naplněna daty o uzavřených provozech od počátku roku 2015.

„Zveřejnění přehledu provozoven, které nedodržují hygienické předpisy nebo mají závažné nedostatky ohrožující zdraví, je dalším krokem směrem k větší ochraně spotřebitelů,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Stejně jako u dosud zveřejněných nevyhovujících potravin na webu Potraviny na pranýři, u každé provozovny jsou zde uvedeny veškeré podstatné informace pro orientaci spotřebitele – adresa provozovny, obecný (místní) název, typ pochybení, datum uzavření a znovuotevření provozovny (po SZPI potvrzeném odstranění závad) a další informace, přičemž spotřebitelé mohou nalézt problematické provozovny ve svém okolí i prostřednictvím interaktivní mapy.

„Cílem nové služby na portálu Potraviny na pranýři je posílit informování spotřebitelů a současně přispět k rovným konkurenčním podmínkám. Dalším významným efektem je prevence,“ uvedl Martin Klanica, ústřední ředitel SZPI.

Na základě nových kompetencí SZPI uskutečnila od 1. 1. do 31. 3. 2015 celkem 3 170 kontrol v provozovnách společného stravování a u téměř 1/3 kontrol zaměřených na hygienu inspekce zaznamenala závažné porušení předpisů. Zejména šlo o zanedbaný úklid kuchyně a skladů potravin s nánosy prachu, mastnoty a zbytků potravin, zaplísnění prostor, výskyt hlodavců a myšího trusu, nefungující chladicí zařízení, skladování potravin v nevhodných prostorách, absence přívodu teplé vody a další nedostatky potenciálně ohrožující zdraví spotřebitelů.

U 55 provozoven společného stravování bylo porušení elementárních povinností důvodem k dočasnému uzavření provozovny nebo části prostor. Ve stejném období SZPI mimo segment společného stravování - zejména maloobchodní prodejny - uzavřela 13 provozoven. Podniky společného stravování tedy představovaly přes 80 % všech uzavřených provozoven, což signalizuje závažné problémy se znalostí a plněním základních hygienických požadavků u určité části provozovatelů společného stravování. Cílem aktivit SZPI je ochrana spotřebitele a účinné vymáhání práva a zároveň dialog a osvěta mezi provozovateli.

Nová služba je přirozenou evolucí projektu Potraviny na pranýři, který odstartoval v roce 2012:
http://www.potravinynapranyri.cz/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…