V Anenské studánce se díky Nadaci ČEZ zrodila další alej

27.11.2014 17:25

V Anenské studánce na Pardubicku proběhlo ve středu 26. listopadu slavnostní představení dvou nových ovocných stromořadí, vysázených v průběhu letošního roku. Dřeviny pro kraj typické postupně z obce téměř vymizely a místní se je tak snaží navracet zpět do krajiny. Vysazení téměř padesáti třešní, hrušní, jabloní, javorů a jeřábů umožnila Nadace ČEZ, která obci poskytla dotaci ve výši 196 875 Kč.

V Anenské studánce se díky Nadaci ČEZ zrodila další alej
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Liniová výsadba ovocných stromů vytvořila malebnou alej těsně za obcí, lemující přírodní cesty směrem do volné krajiny. Pomohla tak v obnově původního rázu místních končin. „Vysazení ovocných a listnatých stromů provedla zahradnická firma paní Syrové, která na stromy bude odborně dohlížet i nadále. Hlavní údržbu však mají na starosti sami naši občané,“ uvedl Jaroslav Paar, starosta Anenské studánky.

Letošní sázení alejí navazuje na podporu výsadby stromů z roku 2011 a 2013. Celkem už města a obce obnovily či nově vysadily 140 stromořadí, letos Nadace ČEZ podpoří vznik 52 alejí. „Podpora výsadby alejí má neuvěřitelný ohlas. Hlásí se nám desítky obcí a měst s nápady na obnovu alejí v místech, kde dříve historicky existovaly, ale postupně bohužel vymizely,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Alarmujícího úbytku tradičních stromořadí si v loňském roce všimlo i Ministerstvo životního prostředí ČR a vyhláškou podmínky pro kácení alejí zpřísnilo. Ty totiž vedle své estetické funkce přispívají ke snížení prašnosti a hlukové zátěže, pohlcují oxid uhličitý a díky přirozenému stínu poskytují lidem úlevu při vysokých vedrech. „Blahodárný vliv stromů si asi každý uvědomuje. Méně už se ale ví, jak velký jejich přínos skutečně je. Například takový průměrně vzrostlý strom vyprodukuje během jediného dne množství kyslíku potřebné až pro deset lidí,“ uvedl botanik Václav Větvička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…