V ČR probíhá druhá vlna digitalizace televizního vysílání

04.09.2013 17:57

Druhou vlnu digitalizace televizního vysílání v Česku dokončují společnosti podnikatele Radima Pařízka. Největší alternativní síť televizních vysílačů Multiplex 4, kterou provozuje firma Digital Broadcasting, zvýší do konce letošního roku pokrytí na 95 % obyvatel z dnešních 89,1 %. Rozšíření se dočká i Regionální síť 7 společnosti Progress Digital, která je součástí rozšířeného multiplexu veřejnoprávní České televize pod názvem MPX1a a v současnosti nabízí pokrytí 82,5 % obyvatel ČR.

V ČR probíhá druhá vlna digitalizace televizního vysílání
Foto: hns
Popisek: Televize s monoskopem

„Když před lety probíhala digitalizace televizního vysílání, bylo to provázeno velkou informační kampaní s finanční podporou státu a velkým očekáváním diváků. Až dosud jsme bez většího zájmu veřejnosti pracovali na projektu, který se tehdejší revoluční změně v mnohém podobá – budujeme největší alternativní síť televizních vysílačů pro pozemní digitální vysílání v České republice a pomáháme tehdejší očekávání reálně naplňovat. Díky výrazně příznivějším nákladům na vysílání umožňujeme rozšiřování nabídky volně přístupných televizních kanálů, přinášíme širší výběr pro diváky a tvůrcům obsahu pomáháme, aby si našli svůj okruh konzumentů,“ říká Radim Pařízek.

Cílem druhé vlny digitalizace je naplnit původní očekávání, která byla spojována s příchodem digitálního zemského televizního vysílání: širší nabídka televizních kanálů bez dodatečných poplatků, možnost příjmu v HD kvalitě, více tematicky orientovaných televizí pro různé divácké skupiny a možnost regionálně přizpůsobeného vysílání. Alternativní síť vysílačů přináší výrazně nižší vysílací náklady než tradiční vysílače, a tím i lepší možnosti pro fungování regionálních či úzce zaměřených tematických televizí.

Budování vysílací sítě multiplex 4, patřící pod společnost Digital Broadcasting, bylo zahájeno v dubnu 2012 a dnes svými 30 vysílači pokrývá 89,1 % obyvatel ČR. Divákům nabízí výběr z pestré škály televizních kanálů: Fanda, Smíchov, Telka, Inzert TV a nově také TV Relax a Rebel. V příštích měsících dojde k posílení této sítě o dalších 18 vysílačů a celkové pokrytí tak na konci roku dosáhne 95 % obyvatel. Nové vysílače budou vybudovány mimo jiné v Děčíně, Třebíči a Šumperku.

Regionální síť 7, která patří společnosti Progress Digital a je součástí rozšířené multiplexu České televize MPX1a, dosahuje se svými 17 vysílači pokrytí 82,1 % obyvatel ČR. Divákům nabízí veřejnoprávní televizní kanály ČT 1, ČT 2, ČT 4 Sport v HD kvalitě, a od začátku září vysílá také nový kanál ČT :D/Art a TV Retro. Celá síť byla do současné podoby vybudována za osm měsíců letošního roku.

Naladění nových vysílačů v některých případech vyžaduje úpravu směrování domovní antény. Ta bývá obvykle namířena na tradiční, desítky let provozované televizní vysílače. Pro zajištění správného příjmu nových kanálů multiplexu 4 a sítě MPX1a/RS7 doporučujeme jako první krok pootočit anténu ve směru nového vysílače a vyzkoušet kvalitu příjmu.

V místech, kde jsou nové vysílače umístěny ve výrazně odlišné lokalitě než tradiční vysílací věže, je za určitých okolností nutné pořízení nové antény a tzv. slučovače televizního signálu. Novou anténu lze podle typu pořídit od cca 200 Kč, stejně tak slučovač je investicí v řádu stokorun. Průměrně technicky zdatný divák je schopen instalaci zařízení provést sám, v případě potíží může kontaktovat infolinku provozovatele vysílání 595 694 660/669 nebo servisní firmu v místě bydliště.

„V druhé vlně digitalizace jsme prostřednictvím nové alternativní sítě vysílačů významně rozšířili nabídku televizních kanálů v ČR. Jsem přesvědčen, že diváci pochopí, že všechny tyto kanály nemohou být šířeny prostřednictvím jediných, historicky vybudovaných vysílacích věží a věnují trochu pozornosti svým podmínkám příjmu, eventuelně technickému vybavení na své straně,“ uzavírá Radim Pařízek.

O společnosti Digital Broadcasting a Progress Digital:

Společnost Digital Broadcasting a Progress Digital jsou součástí podnikatelské skupiny Radima Pařízka. Digital Broadcasting realizuje výstavbu a provozování multiplexu 4 (MUX 4), která vysílá TV stanice Fanda, Smíchov, Telka, Relax, Rebel a Inzert TV. Společnost Progress Digital realizuje výstavbu a provozování Regionální sítě 7 (součást multiplexu 1a), včetně jejího dalšího rozšiřování, která vysílá TV stanice ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT 4 Sport HD, ČT :D/Art a Retro.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…