V ČR trvá první stupeň ohrožení terorismem

23.03.2016 8:35

S ohledem na aktuální teroristické útoky v Bruselu vyhlásil včera ministr vnitra Milan Chovanec první stupeň ohrožení terorismem. Ministr vnitra stupeň ohrožení vyhlásil na návrh Společné zpravodajské skupiny.

V ČR trvá první stupeň ohrožení terorismem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Členové vlády schválili na mimořádném jednání v úterý 22. března 2016 rozhodnutí ministra vnitra o vyhlášení prvního stupně ohrožení terorismem. 

Ministr vnitra informoval vládu o přijatých opatřeních, mezi které patří například zvýšená ostraha letiště či stanic metra. Kabinet zároveň odsouhlasil nasazení maximálně 550 vojáků v činné službě, kteří by měli především posílit hlídkové služby. Jejich zapojení bude trvat nejvýše dva měsíce.

První stupeň znamená potřebu zvýšené bdělosti. Ministerstvo vnitra proto doporučuje občanům vyhýbat se místům s vysokou koncentrací osob. Ministerstvo zahraničních věcí navíc doporučuje odložit cesty do Bruselu a občanům ČR v Bruselu omezit pohyb a vyhýbat se veřejným místům.

stupen 1.png

Ministerstvo vnitra na základě informací Policie ČR a bezpečnostních složek informuje veřejnost, že v tuto chvíli nejsou známé konkrétní informace o tom, že by Česku hrozil bezprostřední teroristický útok. Přesto Policie ČR od ranních hodin zavedla preventivní opatření na mezinárodních letištích a posílila opatření o pyrotechnický dohled v metru. Kromě toho policie zesílila také svou přítomnost v místech se zvýšenou koncentrací osob a u vybraných budov po celé republice. Konkrétně se na těchto preventivních opatřeních podílí několik set policistů nad běžný rámec. Vláda navíc ve večerních hodinách projedná návrh, který umožní posílit policejní hlídky o příslušníky Armády ČR.

První stupeň upozorňuje na existenci obecného ohrožení terorismem vyplývající ze situace v zahraničí nebo z mezinárodních aktivit České republiky, zároveň ale není známa konkrétní hrozba teroristických aktivit na území ČR.

Obecná charakteristika čtyř stupňů ohrožení:

  • Stupeň 0 - ideální stav, nemá grafické znázornění a není samostatně vyhlašován,
  • Stupeň 1 - je třeba zvýšené bdělosti,
  • Stupeň 2 - blíže neurčené riziko směrující vůči ČR,
  • Stupeň 3 - vysoká míra jistoty, že se něco stane, či se něco v ČR už stalo.


Jako zvýšené stupně ohrožení terorismem se označují první, druhý a třetí stupeň, které jsou pro účely jasného informování veřejnosti rozlišeny za pomoci vizualizace v podobě černě lemovaných trojúhelníků. V případě prvního stupně je vyplněn žlutou barvou, v případě druhého stupně oranžovou a třetího červenou barvou.

stupen 1.pngohrozeni 2.pngstupen 3.png

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…