V České republice jednají odborníci na problematiku zbraní hromadného ničení

09.06.2015 14:15

Do České republiky se tento týden sjeli experti na ochranu před zbraněmi hromadného ničení. Ve Vyškově, Brně a v Praze budou mimo jiné řešit, jak expertní centra, jež se touto problematikou zabývají, využít pro potřeby vojáků v operacích a misích, případně při průmyslových haváriích či živelních pohromách.

V České republice jednají odborníci na problematiku zbraní hromadného ničení
Foto: Archiv
Popisek: Přenos nakaženého infekcí, ilustrační foto

Seminář ve Vyškově a Brně, který setkání jak specialistů, tak příslušných odpovědných osob z NATO i partnerských zemí zahájí, se bude zabývat schopnostmi a kapacitami v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení. Diskutovat se kromě jiného bude o tom, jak nově budované kapacity využít jako expertní podporu pro zmíněné operace a mise v reálném čase.

„V praxi by to vypadalo tak, že voják v misi zjistí přítomnost například biologické či chemické látky a její výsledky, respektive potřebné informace o nich, bezprostředně zašle do expertního centra. To mu v krátké době nebo i reálném čase odpoví, co dělat a jak postupovat,“ vysvětlil Jaroslav Ševčík z Ministerstva obrany, který se danou problematikou zabývá a je jedním z organizátorů setkání.

Takové informace by podle něj jednotkám poskytovalo jednak specializované alianční Centrum výjimečnosti (Center of Excellence) sídlící ve Vyškově za případné podpory dalších specializovaných pracovišť nebo například odborníci z univerzit.

Cílem semináře je podle Ševčíka seznámit účastníky s možnostmi centra, které by služby poskytovalo spojencům a zároveň vyzvat ostatní účastníky, aby i oni nabídli schopnosti a kapacity, kterými by mohli přispět a zároveň by expertní výstupy za daných podmínek mohli rovněž využívat. „V neposlední řadě se pak bude hovořit i o tom, zda a jak by zúčastněné strany mohly spolupracovat v rámci konkrétních aktivit, programů a projektů, včetně aliančních subjektů,“ sdělil.

Na semináři, kterého se účastní zhruba 50 hostů z téměř 20 aliančních a partnerských zemí, vystoupí řada významných odborníků. Mezi ně patří zástupkyně ministerstva zahraničních věcí Ukrajiny, která ve svém příspěvku bude mluvit například o ohroženích a výzvách, kterým tato země v současné době čelí.

Představitel EUROPOL pak představí aktivity této organizace v oblasti ochrany proti ZHN, včetně forenzních, priority a hlavní aktivity, které tato instituce plní.

„Protože jedním z hlavních témat bude problematika tzv. ReachBack, tedy přímé propojení s odbornými a vědeckými kapacitami v oborech OPZHN, což umožní rychlejší a účinnější pomoc v místě zásahu, připravili jsme on-line ukázku této schopnosti formou televizního přenosu cvičení libereckých chemiků, kteří budou demonstrovat své kapacity,“ uvedl Ševčík.

Na závěr semináře se představí odborníci například z Česka, Finska nebo USA, kteří budou prezentovat biomedicínské aspekty problematiky OPZHN. „Hovořit se bude o biologických hrozbách a jejich možném vlivu na vojenské operace, respektive o možnostech obrany proti nim, o připravenosti na jejich výskyt jako součásti ochrany veřejného zdraví či roli specializovaných pracovišť jako je například CBO Těchonín,“ doplnil Ševčík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…