V Chřešťovicích otevřeli novou Poštu Partner

04.12.2015 8:07

Obec Chřešťovice nedaleko Písku je místní částí obce Albrechtice nad Vltavou. Málokdo ví, že tato obec má hned po Praze druhý nejdelší břeh řeky Vltavy. Zbrusu nové Pošty Partner v Chrešťovicích se místní dočkali 1. prosince 2015. Její výhodou je především to, že funguje v prodejně potravin a lidé tu tak kromě poštovních služeb rovnou pořídí většinu věcí, co doma potřebují.

V Chřešťovicích otevřeli novou Poštu Partner
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

„Když mi bylo nabídnuto, abych kromě konzumu provozovala i Poštu Partner, váhala jsem. Přece jen je to velká zodpovědnost,“ prozradila Lenka Kothánková, provozovatelka nového obchodu a Pošty Partner a dodala: „Chtěla jsem ale, aby tu zůstala pošta zachována, proto jsem na to přistoupila.“ Zároveň očekává, že spojení pošty a obchůdku bude i pro ni výhodné. „Lidé nakupují i očima. Když někdo přijde na poštu a zaujme ho nějaké zboží, tak věřím, že zároveň i nakoupí,“ říká s úsměvem.

Obec se rozhodla na své náklady opravit budovu, kterou následně nabídla k provozování konzumu a Pošty Partner místní podnikatelce. „Propojení konzumu a Pošty Partner je výhodné ještě z jiného důvodu. Jsme rekreační oblast se zhruba 140 stálými obyvateli. Přes léto je jich tu ale víc než dvakrát tolik. Pošta proto znamená pro podnikatelku jistotu výdělku i v zimě, kdy prodejnost v obchodě poklesne,“ vysvětluje Miroslav Ušatý, starosta obce, a doplňuje: „Jsme rádi, že se zde podařilo zachovat poštovní služby a to pro dvě místní části – Chřešťovice a Jehnědno – tedy pro zhruba 250 trvale žijících obyvatel a přes 400 rekreantů.“

V současné době má Česká republika na jedné straně jednu z nejhustších poštovních sítí v Evropě, na straně druhé má z evropských zemí nejnižší podíl poboček provozovaných smluvními partnery. V roce 2008 proto představila projekt Pošta Partner, který o rok později začala realizovat. Pošty Partner jsou dle vyhlášky Českého telekomunikačního úřadu plnohodnotné provozovny České pošty, protože občanům poskytují základní poštovní služby a zachovávají vysokou dostupnost pošt. „Česká pošta vždy nejprve osloví místní samosprávu. Vždy záleží na tom, jaké má samospráva možnosti – finanční, kapacitní (prostorové) či personální. Pokud nemá tyto možnosti, jdeme jednat za podnikatelským subjektem, živnostníkem,“ uvedl Miroslav Štěpán, ředitel pobočkové sítě České pošty Jižní Čechy. Česká pošta pak smluvnímu partnerovi platí za provozování poštovních služeb. „Liší se to podle počtu operací, podle velikosti obce, takže nelze říct, o jakou částku se jedná, ale rozhodně nejde o zanedbatelnou položku,“ dodal Miroslav Štěpán.

Do konce roku 2015 by chtěla Česká pošta mít převedeno zhruba sto poboček na Pošty Partner. „Pokud budu hovořit za jihočeský kraj, tak v tuto chvíli otevíráme čtvrtou Poštu Partner. Na konci tohoto roku bychom měli mít podepsáno deset až dvanáct smluv se samosprávami nebo soukromými subjekty,“ uvedl Miroslav Štěpán. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…