V Čížově přibyla druhá linie železné opony. Památník je tak autentičtějčí

14.06.2015 20:11

Po pětadvaceti letech se do Čížova znovu vrátila druhá linie železné opony. Na symbolických padesáti metrech tak mají návštěvníci národního parku možnost vidět její téměř autentickou podobu z konce 80. let minulého století. Na dobudování památníku zábrany, která oddělovala komunistický blok od západní Evropy, Správa parku použila původní ostnatý drát i dřevěné sloupy. Železné protitankové ježky dodalo Technické muzeum v Brně.

V Čížově přibyla druhá linie železné opony. Památník je tak autentičtějčí
Foto: NP Podyjí
Popisek: V Čížově přibyla druhá linie železné opony. Památník je tak autentičtějčí

„Lidé mají nyní možnost projít se mezi dvěma ploty, liniemi z ostnatých drátů. Pravděpodobně tak ucítí i jistou úzkost a snad i strach a obavy, kterou skutečná železná opona před mnoha roky vyvolávala,“ soudí vedoucí strážní služby Správy Národního parku Podyjí Petr Lazárek. „Správa parku také na místo na začátku června dovezla několik kusů protitankových ježků. Chtěli jsme tímto dosáhnout autentické podoby železné opony, tak, aby byla co nejvíce podobná stavu před rokem 1989,“ vysvětluje Lazárek.

Železná opona začala být likvidována v první půlce roku 1990. Na základě dohody tehdejší Správy CHKO Podyjí s ministerstvem vnitra a tehdejší brigádou Pohraniční stráže ve Znojmě byla u Čížova ponechána část opony jako památník. Ženisté však byli příliš rychlí a proto se podařilo uchovat jen první linii. Nyní ji tedy mohou návštěvníci alespoň částečně vidět v její dřívější podobě.

Správa parku ještě počítá s tím, že do začátku prázdnin opraví první linii železné opony a zároveň i natře protitankové ježky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…