V Děčíně ožila zahrada u speciální školy

16.10.2015 15:35

Speciální základní škola a Speciální mateřská škola Děčín vybudovaly novou školní zahradu u své hlavní budovy na Teplické ulici a přilehlé budovy pracoviště U Zámečku. Žáci 1. až 9. ročníku ZŠ Praktické tak získali venkovní prostory pro zpestření výuky, praktické vzdělávání i upevňování vzájemných vztahů mezi sebou i pedagogy. Oživení zahradních prostor speciální školy podpořila Nadace ČEZ částkou 240 tisíc korun.

V Děčíně ožila zahrada u speciální školy
Foto: cez.cz
Popisek: V Děčíně ožila zahrada u speciální školy.

Děčínská speciální mateřská a speciální základní škola vzdělává na čtyřech pracovištích děti s kompletním spektrem mentální retardace, sociálním znevýhodněním nebo žáky vyžadující jinou speciální péči. Hlavní budova v ulici Teplická i sousedící pracoviště U Zámečku leží na pozemcích, které dosud škola plnohodnotně nevyužívala. „U Zámečku fungujeme od roku 2010 a od počátku jsme věděli, že by byla škoda zdejší venkovní prostory nevyužívat. Po nájezdu divokých prasat byl navíc pozemek fakticky zničen a jeho využívání bylo nemožné. Díky nadačnímu příspěvku jsme konečně mohli provést terénní úpravy, vybudovat altány, arboretum se základními druhy dřevin a bylin i pískoviště pro menší děti. Pro výuku pracovních činností poslouží také nový skleník a vyvýšené záhony,“ sdělil ředitel SZŠ a SMŠ Děčín Roman Stružinský

.

Nové vybavení školní zahrady za 240 tisíc korun v plné výši pokryl příspěvek Nadace ČEZ. Ve vybudovaných altánech se žáci 1. – 9. ročníku ZŠ Praktické dočkají ozvláštnění vyučování v podobě venkovní výuky. Arboretum, skleník a záhony zase posílí jejich vztah k přírodě i skupinové práci při pracovních činnostech. Odpočinková část s pískovištěm poslouží mimo jiné k aktivnímu trávení volného času a relaxaci.

Zahrada během příprav a prací.

Realizaci projektu Živá školní zahrada podpořila Nadace ČEZ prostřednictvím grantového řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. „Uvědomujeme si, že pobyt venku má pro mentálně postižené děti i žáky ze sociálně znevýhodněných skupin kromě jiného i významné terapeutické účinky a jsme rádi, že děčínská škola ho teď svým žákům může nabídnout. Práce na zahradě rovněž umožňuje pravidelná setkávání a navazování nových vztahů, jež mohou být prevencí rizikových způsobů chování,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…