V Historické budově Národního muzea probíhají po požáru zajišťovací práce

15.02.2016 21:34

V pátek 12. února 2016 vypukl v podstřeší Historické budovy Národního muzea požár, který byl díky profesionálnímu zásahu Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy pohotově a rychle zlikvidován. Budova nyní prochází generální rekonstrukcí, je vyklizená, a nedošlo tudíž k poškození sbírek.

V Historické budově Národního muzea probíhají po požáru zajišťovací práce
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Ze strany zhotovitele rekonstrukce Sdružení M-P-I Národní muzeum byly neprodleně zahájeny práce k zajištění prostor a odstranění škod. Stavba je aktuálně střežena posílenou ostrahou v počtu dvou strážných a dvou hasičů po dobu 24 hodin denně.

Požár poškodil asi 70 m² půdních prostor a ještě v pátek byla odstraněna poškozená střešní krytina, proveden celkový úklid a likvidace suti a odpadu v okolí ohniska požáru. Střecha byla zbavena od ohořelých krokví, opatřena provizorními krokvemi a zakryta plastovou fólií. Do podlah bylo provedeno několik sond, které sloužily ke zjištění přítomnosti vody v násypech. Většina vody, která byla použita k hašení požáru, byla zachycena díky vrstvám izolace, nátěrů a PVC podlah. Nepoškozena zůstala i stropní výmalba ve spodních patrech budovy.

Zároveň byly namontovány nové vnitřní odvodňovací svody. Do interiéru budovy byl umístěn měřič teploty a vlhkosti a místnosti jsou kvůli odvádění vypařené vlhkosti pravidelně odvětrávány a vytápěny.

V současné chvíli probíhají bourací práce, v místě požáru se odstraňují podlahové krytiny a ve zbytku postižené části podkroví se demontují původní krytiny. Samozřejmě také pokračuje vysoušení vnitřních prostor.

„Požár naštěstí nezpůsobil na budově závažnější škody, a rekonstrukce tak může pokračovat podle původního harmonogramu. V tuto chvíli tedy není ohrožen ani původní termín otevření Historické budovy Národního muzea, který plánujeme na podzim 2018,“ dodává generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…