V Hradci Králové vzniklo díky ROP Severovýchod už 47 projektů

19.05.2015 18:40

Odpoledne plné zábavy, ale také řada informací o místech, kolem nichž chodí lidé každý den, avšak možná ani netuší, že k jejich proměně pomohly evropské peníze. První z dvaceti zastávek velké letní roadshow Regionální rady Severovýchod příznačně nazvané Hvězdy Severovýchodu se uskutečnila v Hradci Králové.

V Hradci Králové vzniklo díky ROP Severovýchod už 47 projektů
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Krajská metropole se tedy stala symbolicky startovním místem akce. A ne náhodou. V čerpání peněz z ROP Severovýchod patří především město a kraj k těm nejlepším. V celém hradeckém okrese vzniklo už bezmála 80 projektů s přislíbenou dotací více než 1,8 miliardy korun. Přímo ve městě pod Bílou věží bylo realizováno 47 projektů za bezmála miliardu korun.

Kde všude pomohly evropské peníze z ROP Severovýchod, se lidé mohli přesvědčit od 13 do 16 hodin na náměstí 28. října v Hradci Králové. Na desítce vybraných prezentovaných projektů bylo jasně vidět, kam dotace směřovaly a co se i s jejich pomocí mohlo změnit k nepoznání. Takovým příkladem je mimo jiné sportovní areál na Bavlně anebo bývalá továrna Vertex, v níž našla nový domov Knihovna města Hradce Králové. Toto jsou jen dva z projektů, které byly zábavnou formou prezentovány. „Evropské peníze z ROP Severovýchod pomáhají v mnoha oblastech rozvoje jednotlivých měst a obcí. Rádi bychom, aby lidé věděli, že kupříkladu muzeum, sportovní areál anebo škola, kam chodí jejich děti, jsou moderním místem právě i díky dotacím,“ uvedl ředitel Úřadu Regionální rady Severovýchod Zdeněk Vašák.

Který z desítky představených projektů, mezi nimž kromě dvou již zmiňovaných byly také rekonstrukce Třebechovického muzea betlémů, obnova vozového parku trolejbusů v Hradci Králové, výstavba Archeoparku ve Všestarech, vznik cyklostezky z Hradce Králové na Kuks, nová lávka přes Orlici u zimního stadionu, rekonstrukce Gymnázia J. K. Tyla, výstavba Muzea války 1866 na Chlumu anebo rekonstrukce Šimkových sadů, je však tím nej? Sami lidé vybrali zástupce Hradce Králové, jenž postoupil do velkého finále o titul Hvězdy Severovýchodu. Stal se jím poslední zmiňovaný projekt rekonstrukce Šimkových sadů, který vyhrál s velkým předstihem před druhým v pořadí sportovním areálem Bavlna. „V Hradci Králové vznikla celá řada zajímavých projektů díky evropským penězům. V porovnání s ostatními městy patří Hradec k těm velmi úspěšným. A nehodláme polevit ani v dalším programovém období. Mohu přislíbit, že už nyní chystáme celou řadu dalších projektů,“ uvedl Jindřich Vedlich, náměstek primátora Hradce Králové pro rozvoj města krátce po zahájení zábavného odpoledne, během něhož si děti užily malování na obličej, mohly ulovit světlo anebo vyluštit osmisměrku, za níž získaly milé ceny. Navíc všichni, kteří hlasovali, byli zařazeni do slosování o zajímavé ceny, mezi nimiž byly piknikový set anebo ultrazvukový měřič vzdálenosti.

Tím však teprve všechno začíná. Velké hlasování se následně uskuteční až po skončení roadshow na stránkách www.hvezdyseverovychodu.cz. Po celé léto tady budou přibývat finalisté, podle toho, jak vzejdou z jednotlivých zastávek roadshow. Každý, kdo se zapojí do hlasování, pak bude moci získat hodnotné ceny v podobě herní konzole PS3, rodinného stanu, voděodolné kamery na helmu anebo koloběžky.

Dalším místem, kam Hvězdy Severovýchodu zamíří, bude příští týden v úterý 26. května Dvůr Králové nad Labem. Tady se akce uskuteční na náměstí T. G. Masaryka od 13 do 16 hodin.

Z ROP Severovýchod patří nejlepším operačním programům v republice a čerpá z něj evropské peníze více než 700 projektů, které mohou využít více než 18 miliard korun, což je celková částka, kterou má program k dispozici.

Termíny roadshow Hvězdy Severovýchodu

Datum konání

Město

 
 

19. 5.

Hradec Králové - náměstí 28 října

 

26.5.

Dvůr Králové nad Labem - náměstí T. G. Masaryka

 

2.6.

Semily -  Riegrovo náměstí

 

9.6.

Hořice - náměstí Jiřího z Poděbrad

 

16.6.

Pardubice - náměstí Republiky u Východočeského divadla

 

23.6.

Turnov - náměstí Českého ráje

 

24.6.

Jičín -  Žižkovo náměstí

 

30.6.

Hlinsko - prostor před Orlovnou u skanzenu Betlém

 

7.7.

Frýdlant - náměstí T. G. Masaryka

 

8.7.

Liberec - Soukenné náměstí

 

14.7.

Trutnov -  náměstí Republiky (prostor před centrem UFFO)

 

21.7.

Letohrad - Václavské náměstí

 

28.7.

Jablonec nad Nisou - náměstí Dr. Farského

 

4.8.

Náchod - Masarykovo náměstí

 

5.8.

Polička - Palackého náměstí

 

11.8.

Rychnov nad Kněžnou - Staré náměstí

 

18.8.

Česká Lípa - u zříceniny hradu Lipý

 

25.8.

Chrudim - Resselovo náměstí

 

1.9.

Svitavy - náměstí Míru

 

8.9.

Ústí nad Orlicí - Mírové náměstí

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…