V Losinském potoce se zase daří vodním živočichům

18.12.2018 13:30

Koryto Losinského potoka na Kutnohorsku ve Středočeském kraji letos upravily Lesy České republiky. Stavba přišla na bezmála 2,4 miliony korun, podnik čerpal dotaci z Operačního programu Životní prostředí.

V Losinském potoce se zase daří vodním živočichům
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Losinský potok patří svou délkou (14,2 km) k větším přítokům řeky Sázavy. V minulosti byly dno i svahy koryta nepřirozeně pokryté dlažbou a betonovými panely. Dva půlmetrové spádové stupně i nevyužívaný jez tvořily zásadní migrační bariéru pro vodní živočichy. To vše letošní projekt Lesů ČR změnil.

„Odstranili jsme betonové opevnění, koryto v některých místech stabilizovaly kameny a spádové objekty nahradily dnové balvanité rampy. V místě zrušeného jezu jsme zachovali hradící prvek, který umožní nouzový odběr vody,“ řekla Mojmíra Hillermanová, vedoucí správy toků, oblast povodí Vltavy z podniku Lesy ČR.

Obnovené koryto Losinského potoka

Při obnově se do koryta dostalo také mrtvé dřevo a vznikly kolmé břehové stěny, ve kterých vytváří nory jeden z obyvatelů přirozených vodních toků, ledňáček říční. Pomístním rozšířením koryta vznikl prostor k ukládání písčitých sedimentů, což je ideální pro zákonem chráněnou mihuli potoční. „Svým vzhledem může připomínat malého úhoře. Larvy zvané minohy žijí dva až tři roky zahrabané v písčitých náplavech v zachovalých vodních tocích. Život završí rozmnožováním, po kterém hyne,“ pokračovala Hillermanová.

V toku dále žije bohatá populace chráněné vranky obecné, pstruha potočního a dalších ryb vázaných na čisté a neregulované vodní toky. Projekt navazuje na koncepci zprůchodňování říční sítě České republiky, řeka Sázava je regionálním biokoridorem. Její přítoky slouží rybám jako významné třecí biotopy a mohou jim poskytovat dočasný úkryt při zhoršení kvality vody v řece.

Podnik při oživení koryta a zprůchodnění toku spolupracoval s Agenturou ochrany a přírody a krajiny ČR, regionálním pracovištěm Praha a Střední Čechy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…