V Olomouci ožívá myšlenka východní tangenty

13.11.2015 18:25

Olomouc má znovu naději na vybudování obchvatu města, který by odváděl tranzitní dopravu od Přerova ve směru na Šternberk a Opavu. Takzvaná východní tangenta by měla výrazně ulevit obyvatelům čtvrtí Holice, Hodolany, Bělidla, Chválkovice a Týneček. Práce na přípravě se před lety zastavily kvůli problémům s územním plánem.

V Olomouci ožívá myšlenka východní tangenty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Tento týden proběhlo na radnici setkání zástupců statutárního města Olomouce, Olomouckého kraje, obou komor Parlamentu ČR a Ředitelství silnic a dálnic ČR svolané primátorem Antonínem Staňkem a senátorem Martinem Tesaříkem. Schůzka navázala na komunikaci senátora Tesaříka s ministrem dopravy Danem Ťokem. V ní olomoucký senátor připomněl důležitost obchvatu a apeloval na jeho urychlené vybudování.

Olomoucké schůzky se zúčastnil ředitel krajské správy Ředitelství silnic a dálnic Martin Smolka, podle něhož letos začaly práce na posuzování vlivu stavby na životní prostředí známé pod zkratkou EIA, na které naváže územní řízení a žádost o stavební povolení. Současný aktualizovaný harmonogram počítá s uvedením do provozu v roce 2021.

Východní tangenta v současné trase by měla měřit 7 350 metrů. Odvedla by tranzitní dopravu z křižovatky mezi Vsiskem a Olomoucí a zpět na stávající komunikaci by se napojila za Týnečkem. Na trase by mělo vyrůst celkem 14 mostů, které silnici převedou například přes Pavelkovu a Lipenskou ulici, vodní koryta Bystřičky a Adamovky a železniční trať.

Účastníci setkání v prostorách olomoucké radnice, k nimž kromě primátora Staňka a senátora Tesaříka patřil také náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Šoltys, poslanec Roman Váňa a místopředseda Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na Moravě Libor Žádník, se dohodli, že se znovu sejdou za půl roku. „Naším cílem je vytipování potenciálních problémů, které by mohly ohrozit harmonogram vybudování tangenty. Chceme předcházet možným zdržením a komplikacím,“ říká k tomu Martin Tesařík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…