V Petrohradě začala stavba dalšího jaderného ledoborce nové generace pro Rosatom

26.07.2016 9:51

Pracovníci podniku Baltijskij zavod – Sudostrojenije (BZS) položili v pondělí 25. července 2016 kýl pro třetí atomový ledoborec nové generace, který bude po uvedení do provozu prolamovat ledy obchodním lodím v polárních mořích.

V Petrohradě začala stavba dalšího jaderného ledoborce nové generace pro Rosatom
Foto: red
Popisek: Rosatom

Ledoborec Ural bude mít výkon 60 MW a bude jedním z nejvýkonnějších ledoborců na světě. Jeho sesterská loď Arktika byla spuštěna na vodu minulý měsíc.

Ledoborec Ural je stavěn podle projektu 22220 a třída bývá nazývána LK-60. První loď této třídy nese název Arktika a má být uvedena do provozu koncem roku 2017, druhá se jmenuje Sibir a sloužit začne v roce 2019 a poslední Ural bude předán zákazníkovi koncem roku 2020. Všechna tři plavidla postaví podnik BZS a dodá je společnosti Rosatomflot, která provozuje ruskou flotilu jaderných ledoborců a která patří do struktury ruské korporace pro atomovou energii Rosatom. Jaderné reaktory projektuje konstrukční kancelář OKBM Afrikantov stejně jako v případě ostatních ruských námořních jaderných reaktorů a výrobu zajišťuje výrobní podnik ZiO-Podolsk – oba podniky také patří do Rosatomu.

„Daří se nám provádět práce v předstihu oproti plánu, protože kýl lodi Ural měl být položen až o dva měsíce později. Dosáhli jsme toho urychlením financování zakázek v podniku BZS,“ řekl Sergej Kirijenko, generální ředitel Rosatomu.

Kirijenko dále připomněl, že v tomto roce má být zahájeno projektování ledoborce budoucí generace, který ponese název Leader a bude mít výkon 110 MW.

Kontrakt na stavbu prvního ledoborce třídy LK-60 byl podepsán v srpnu 2012 mezi společnostmi Rosatomflot a BZS. Jeho hodnota představuje 37 miliard rublů. Smlouva na další dva ledoborce byla podepsána mezi společnostmi Rosatomflot a BZS v květnu 2014 a hodnotou přesahuje 84 miliard rublů.

Ledoborce třídy LK-60 mají délku 173,3 metru, šířku 34 metrů, výtlak 34 tisíc tun a ponor od 8,55 do 10,5 metru. Tento velký rozsah ponoru, kterého loď dosahuje pomocí systému balastních nádrží mezi stěnami dvojitého trupu, jí umožňuje plout po mělkých tocích sibiřských veletoků a také na volném moři, kde díky většímu ponoření dosáhne většího výkonu.

K pohybu ledoborců této třídy slouží dva tlakovodní reaktory typu RITM-200 s celkovým tepelným výkonem 350 MWt, který turbogenerátory přeměňují na elektřinu dodávanou pro lodní elektromotory. Elektřina je také využívána k napájení palubních systémů a k odsolování mořské vody pro výrobu pitné a technické vody.

Společnost Baltijskij zavod - Sudostrojenije (BZS) se specializuje na stavbu ledoborců a plavidel s ledovou třídou (To znamená, že konstrukce trupu lodi je uzpůsobena k provozu v polárních mořích. Konkrétní třída určuje v jak náročných podmínkách je možno loď provozovat od mírně modifikovaných obchodních lodí až po ledoborce.), dále na velkokapacitní obchodní lodě a vojenská plavidla. Vyrábí se zde jak plavidla se spalovacími motory, tak s jadernými reaktory. Kromě lodního stavitelství společnost dodává také strojírenské produkty, energetická zařízení a odlitky z oceli a barevných kovů.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…