V Polsku čeští starostové podepsali deklaraci o dálnici R11

26.06.2015 16:03

V polské Lubawce byla dnes odpoledne slavnostně podepsána Deklarace o spolupráci v rámci rychlého zahájení výstavby dálnice S3/R11 v úseku Bolków – Lubawka – Královec - Jaromeř. Jejími signatáři jsou kromě hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France starostové pěti českých měst, která o její výstavbu usilují, a také zástupci Dolnoslezského vojvodství a aglomerací měst Walbrzych a Jelenia Góra.

V Polsku čeští starostové podepsali deklaraci o dálnici R11
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Zástupci českých i polských samospráv se k tomuto kroku rozhodli, protože současný stav silniční dopravy mezi oběma zeměmi znemožňuje optimální rozvoj Dolního Slezska i Královéhradeckého kraje. Veřejnost na obou stranách hranic je omezována v oblasti hospodářských, turistických i kulturních vztahů. K tomu se však přidávají i další aspekty.

„Nadměrná a neustále vzrůstající dopravní zátěž má velice negativní dopad na kvalitu života v mnoha našich městech a obcích. Neopomenutelný je také aspekt bezpečnosti silničního provozu. Objem obchodní výměny mezi Českou republikou a Polskem šel v posledních letech strmě nahoru, ale dopravní spojení tomu naprosto neodpovídá,“ řekl hejtman Lubomír Franc.

Vedle něj svůj podpis připojili také starostové Trutnova, Náchoda, Dvora Králové nad Labem, Jaroměře a Vrchlabí. Deklarace je adresována české a polské vládě, ale také Evropské komisi.

„Oceňuji spolupráci kraje a měst, především Hradce Králové, Jaroměře a Náchoda. Pro rychlou přípravu stavby rychlostní silnice R11 je samozřejmě nejlepší, když všichni táhnou za jeden provaz. Právě podepsaná deklarace to dokazuje a navíc přináší klíčovou koordinaci i s polskou stranou,“ řekl generální ředitel ŘSD ČR Jan Kroupa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…