V Prazdroji přivítali 171tisícího návštěvníka na oslavu 171 let od uvaření první várky

23.09.2013 9:22

V plzeňském pivovaru oslaví 5. října na Pilsner Festu 171 let od uvaření první várky zlatého ležáku Pilsner Urquell. Na počest tohoto výročí byl přivítán a oceněn 171tisící návštěvník, který letos prošel některou z prohlídkových tras a okruhů v pivovaru.

V Prazdroji přivítali 171tisícího návštěvníka na oslavu 171 let od uvaření první várky
Foto: red
Popisek: Plzeňský Prazdroj

Stal se jím dnes pan Fundukidis Sterios, který se narodil v Čechách řeckým rodičům, nyní ale žije v Řecku. Všechny pivovary Plzeňského Prazdroje jsou tradičně vyhledávanými cíli, jejichž prohlídky navštíví sta tisíce návštěvníků ročně.

Pan Sterios přijel do Plzně z Řecka, nicméně překvapil svou plynnou češtinou bez jakéhokoliv náznaku přízvuku. Narodil se a velkou část života totiž prožil v Čechách. Na návštěvu pivovaru se velice těšil a po vyhlášení jako 171tisící návštěvník dodal: „V Soluni mám českou restauraci, která se jmenuje Lokál, a čepuji tam samozřejmě pivo Pilsner Urquell. Být jubilejním návštěvníkem, to je opravdu příjemný pocit. Na prohlídce jsem již v minulosti byl, a protože jsem milovník plzeňského piva a prohlídka se mi velmi líbila, přivezl jsem tentokrát i své přátele. Pokud by to jen trochu šlo, rád bych se sem na začátku října vrátil i na Pilsner Fest.“

Jubilejního návštěvníka přivítali zaměstnanci Plzeňského Prazdroje v Návštěvnickém centru poté, co si pan Sterios zakoupil vstupenku na prohlídku. Z jejich rukou také převzal dárky. Velkou radost mu udělal pětilitrový soudek piva Pilsner Urquell a dárkový poukaz do prodejny na nádvoří pivovaru.

Je již tradicí, že na trasách Plzeňského Prazdroje v Plzni vítají 100tisícího nebo 200tisícého návštěvníka. Od roku 2010 je datum vyhlášení stále blíže k začátku roku, protože počet návštěvníků prohlídkových tras Prazdroje rok od roku roste. Letos se v Prazdroji rozhodli místo kulatého čísla vyhlásit 171tisícího návštěvníka. Jaký byl důvod? „Letos jsme se rozhodli vyhlásit 171tisícího návštěvníka, protože Pilsner Urquell oslaví 171 let své existence. Hlavní oslavou narozenin zlatého ležáku bude Pilsner Fest, který se bude konat již za pár týdnů dne 5. října zde v areálu Prazdroje, ale chtěli jsme náš významný den připomenout i takto,“ řekl Tomáš Raboch, vedoucí návštěvnického centra pivovaru v Plzni.

„Během Pilsner Festu jsme si pro návštěvníky připravili netradiční prohlídky pivovaru, které jsou zaměřeny nejen na plzeňský ležák, ale i řemesla, která k jeho historii a výrobě neodmyslitelně patří.  Návštěvníci si poslechnou poutavé vyprávění mistra bednářské party přímo v bednárně, v pivovarských sklepech budou připraveni zodpovědět zvídavé dotazy naši sklepmistři a ledaře potkáte při práci v jedné z našich lednic,“ dodává Tomáš Raboch z Plzeňského Prazdroje. V rámci prohlídky budou moci návštěvníci vyhrát 50litrový sud Pilsner Urquell. Prohlídky za vstupné 70 Kč budou vzhledem ke zvýšenému zájmu probíhat v 15minutových intervalech.

Velký zájem z řad turistů, a to jak skupin, tak i individuálních návštěvníků, je dán věhlasem plzeňského ležáku a propracovaným destinačním marketingem společnosti. Nevíce zájemců o prohlídku pivovaru kromě tuzemských návštěvníků je tradičně z Německa, za nimi následují turisté z Tchaj-wanu. Stálicemi jsou turisté z Ruska, USA a především evropských zemí. Do pivovaru ale každoročně zavítají zájemci o prohlídku z celého světa, a tak není zcela výjimečné potkat na některé z tras turistu z Indie, Brazílie, Izraele nebo daleké Austrálie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec