V Praze a Vyškově jednali ředitelé pro obrannou politiku ministerstev obrany ČR a Velké Británie

24.02.2016 15:59

Kromě priorit obou zemí pro blížící se summit NATO ve Varšavě Jan Jireš a Nick Gurr diskutovali o plánovaných příspěvcích obou zemí do boje proti tzv. islámskému státu (Daeš) a potenciálu prohloubení spolupráce zejména v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení a zdravotnictví.

V Praze a Vyškově jednali ředitelé pro obrannou politiku ministerstev obrany ČR a Velké Británie
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Ředitelé pro obrannou politiku ministerstev obrany ČR a Velké Británie kromě toho hovořili rovněž o nutnosti propojení existujících bilaterálních a aliančních iniciativ při budování schopností, zvyšování interoperability a ujištění východních členů Aliance.

Česká strana zároveň ocenila britský záměr geograficky i tematicky více přizpůsobit Britský vojenský poradní a výcvikový tým (BMATT), který působí při vyškovském Velitelství výcviku – Vojenské akademii od roku 2000, aktuálním bezpečnostním hrozbám z východu v souladu s aliančními aktivitami na ujištění východních spojenců.

Hlavním úkolem BMATT je asistence při rozvoji profesionálních armád a profesionálního sboru praporčíků a rotmistrů. Kurzů se účastní nižší velitelský sbor ze zemí Severoatlantické aliance, Evropské unie a těch, které jsou zapojeny do Programu Partnerství pro mír (PfP). Před dvěma týdny byla v Praze podepsána změna memoranda, díky níž se kurzů budou moci účastnit také civilní osoby. Vláda ČR v loňském roce prodloužila působení BMATT na českém území do roku 2020. Doposud bylo v BMATT vycvičeno 6 600 studentů.

Na závěr jednání se Jan Jireš a Nick Gurr dohodli na záměru uspořádat bilaterální jednání ministrů obrany v rámci červnového zasedání ministrů obrany zemí NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…