V Praze se setkali zmocněnci pro boj s antisemitismem

15.01.2016 12:40

Ministerstvo zahraničních věcí hostilo 12. ledna 2016 v Černínském paláci první setkání nově jmenované koordinátorky Evropské komise pro boj s antisemitismem Kathariny von Schnurbeinové s partnery z jiných zemí a mezinárodních institucí za účasti ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka a ministra pro lidská práva a legislativu Jiřího Dienstbiera.

V Praze se setkali zmocněnci pro boj s antisemitismem
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Jednání bylo určeno pro zvláštní zmocněnce pro boj s antisemitismem a pro záležitosti holokaustu, jmenované vládami SRN, Velké Británie, Francouzské republiky, Republiky Makedonie, USA, Izraele, a zástupce současného maďarského a budoucího rumunského předsednictví Mezinárodní aliance pro připomínání holocaustu (IHRA) a dále představitele OBSE a ODIHR.

Hlavními tématy diskuse byla role a působnost koordinátorky a závěry prvního Výročního kolokvia EK o základních právech, které se zaměřily na antisemitské a protimuslimské projevy nenávisti. Katharina von Schnurbeinová na této schůzce přiblížila, proč je důležité se boji s antisemitismem aktivně věnovat: „V posledních letech jsme svědky znepokojujícího nárůstu projevů antisemitismu, především po vražedných útocích v Toulouse, Bruselu, Paříži a Kodani. Místní úřady sledující protižidovské incidenty zaznamenaly v posledních měsících jejich dramatický vzestup.“ Nově jmenovaná koordinátorka také upozornila na to, že boj proti nenávistnému chování není jen úkolem židovských organizací, ale je to také zodpovědnost široké veřejnosti, aby potírala projevy xenofobie.

Setkání se dále věnovalo výsledkům semináře EU-Izrael k potírání rasismu, xenofobie a antisemitismu a dalším krokům EK, včetně postupu proti projevům nenávisti na internetu a opatřeních po útocích v Paříži. K diskusi se zmocněnci se připojil i ministr Zaorálek a ujistil přítomné, že česká diplomacie věnuje velkou pozornost této problematice. „Jsem velmi znepokojen excesy nejen vůči židovské komunitě, ale i vůči jiným menšinám v Evropě a České republice. Nicméně jsem přesvědčen, že Česká republika je dnes silná a vybavená na to, abychom této situaci čelili a projevy antisemitismu zastavili.“

Vytvoření funkce koordinátora pro boj s antisemitismem je mimo jiné výsledkem dlouhodobého úsilí české diplomacie. K jejímu zřízení vyzvali vzhledem ke znepokojivému nárůstu antisemitských postojů v Evropě účastníci konference „Living With Dignity“ pořádané na MZV v Praze ve dnech 26. a 27. května 2015. Osobně se v této záležitosti u EK angažoval ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…