V Pražské křižovatce byly předány romské ceny

11.12.2015 13:40

V 5. ročníku Roma Spirit v České republice bylo předáno pět ocenění v regulérních kategoriích a dvě zvláštní ceny. Během slavnostního večera v Pražské křižovatce ve čtvrtek 10. prosince u příležitosti Mezinárodního dne lidských práv vystoupil Antonín Gondolán, Terne Čhave a Natálie Bagárová. Večera se zúčastnil také romský policista Petr Torák z Peterborough, který letos v říjnu převzal Řád britského impéria.

V Pražské křižovatce byly předány romské ceny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Romské dívky tančí

Cenou in memoriam Hlavní porota ocenila celoživotní dílo zakladatelky české romistiky Mileny Hübschmannové. Přes studium indologie si našla cestu k evropským Romům a začala se hluboce zabývat jejich jazykem, kulturou a podporou jejich emancipace. Právě ona přiměla největší romskou básnířku Teru Fabiánovou písemně zaznamenat své verše a podporovala vydání slavné knihy Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou. Cenu pro M. Hübschmannovou převzala její dcera Tereza Hrabovská.

V kategorii Ocenění pro nevládní organizaci na porotu nejvíce zapůsobilo občanské sdružení IQ Roma servis svou dlouholetou úspěšnou prací v oblasti dluhové problematiky v ČR, která pomohla zachránit stovky Romů z dluhové pasti.

V kategorii Společnost-firma/zaměstnavatel za podporu projektů zaměřených na sociální pomoc a podporu romské komunity cenu získala Základní škola Trmice. Úspěšně používá inkluzivní metody vzdělávání a kromě běžných předmětů děti vyučuje i důležitým sociálním dovednostem. ZŠ Trmice implementuje pod supervizí partnerské školy z Anglie výukové metody osvědčené v zahraničí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…