V Rusku začalo spouštění reaktoru na bázi rychlých neutronů BN 800

09.01.2014 14:20

Ve městě Zarečnyl ve Sverdlovské oblasti bylo na Bělojarské jaderné elektrárně (BJE) koncem roku 2013 zahájeno fyzikální spuštění reaktoru na bázi rychlých neutronů BN 800.

V Rusku začalo spouštění reaktoru na bázi rychlých neutronů BN  800
Foto: red
Popisek: Rosatom

Jedná se o reaktor čtvrté generace s chladícím médiem v podobě tekutého sodíku.

Během fyzikálního spouštění bude reaktor naplněn tekutým sodíkem a následně bude založeno jaderné palivo. Spuštění by podle plánu mělo být ukončeno v dubnu roku 2014. Potom bude energoblok prohlášen za jaderné zařízení.

Podle slov generálního ředitele koncernu Rosenergoatom Jevgenije Romanova, se na konci léta 2014 uskuteční energetické spuštění reaktoru na bázi rychlých neutronů BN  800.

„Čtvrtý blok Bělojarské jaderné elektrárny s reaktorem BN 800 dosáhne plného výkonu ke konci roku 2014,“ oznámil první náměstek generálního ředitele Státní korporace pro jadernou energii Rosatom, Alexandr Lokšin.

Energoblok s reaktorem BN 800 je modernizovanou verzí unikátního reaktoru BN 600 na Bělojarské JE, který je ve výzkumně-průmyslovém provozu již 30 let. Technologii reaktorů na bázi rychlých neutronů vlastní jen velmi malý počet zemí a Rusko patří v tomto směru ke světové špičce.

Mezi dodavateli zařízení pro reaktor BN 800 jsou i české firmy, například společnost Arako, která dodala pro nový blok vlnovkové uzavírací a zpětné ventily.

Pro informaci:

Bělojarská jaderná elektrárna je jedinou průmyslově využívanou jadernou elektrárnou na světě, kde pracuje reaktor na bázi rychlých neutronů BN 600. Nový reaktor BN 800 je dalším stupněm v evolučním vývoji, po něm bude následovat BN 1200.

Reaktor BN 800 pracuje na uranovo-plutoniové palivo. Součástí tohoto paliva je přírodní uran-238 a plutonium. Izotop uranu-238 tvoří 99,3 % celkových zásob uranu v přírodě. V tepelných reaktorech (například v reaktorech na JE Dukovany a JE Temelín se využívá izotop uranu-235, který naopak tvoří pouze 0,72 % celkových zásob uranu.

Plutonium pro reaktor BN 800, je získáváno z vyhořelého jaderného paliva tepelných reaktorů VVER. To znamená, že provoz reaktoru BN 800 umožňuje vyřešit problém zacházení s vyhořelým jaderným palivem tepelných reaktorů a uskutečnit uzavření jaderného palivového cyklu.

Fyzikální spuštění – komplexní program úkonů a opatření, po jejichž uskutečnění je v aktivní zóně reaktoru zahájena stabilní samovolná řetězová reakce štěpení na minimální úrovni. Zároveň jsou prováděny nezbytné zkoušky a testy systémů a měření fyzikálních charakteristik.

Rosatom vyvíjí několik projektů reaktorů čtvrté generace s chladícími médii v podobě tekutých kovů. Jedná se například o reaktor s chladícím médiem v podobě směsi olova a bismutu SVBR 100, který bude podle plánu uveden do provozu v roce 2017 ve městě Dimitrovgrad v Uljanovské oblasti. Jeho výkon může být regulován v rozmezí 75 až 100 MW elektrického výkonu. Reaktor BREST bude pracovat na bázi chlazení tekutým olovem. Vyvíjí se dvě varianty tohoto typu reaktoru – 300 MW a 1200 MW elektrického výkonu. V současné době se v Rusku pracuje také na vytvoření výzkumně-experimentálního reaktorového zařízení BREST 300.

Státní korporace pro jadernou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, vědeckých organizací a institucí, mezi něž spadají všechny civilní společnosti zabývající se jadernou energetikou v Rusku, vědecko-výzkumné ústavy a jediná flotila ledoborců na světě. Státní korporace Rosatom zaujímá na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době uskutečňuje projekty výstavby 28 bloků jaderných elektráren, z nichž 19 staví za hranicemi Ruska.

www.rosatom.ru

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…