V Senátu se diskutovalo o podpoře rovnováhy žen a mužů v politice

01.02.2016 14:15

Senátní Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice ve spolupráci s Fórem 50 % uspořádal konferenci na téma „Jak podpořit rovnováhu žen a mužů v politice?“. Konference se uskutečnila v pondělí 25. ledna 2016.

V Senátu se diskutovalo o podpoře rovnováhy žen a mužů v politice
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

V úvodu konference vystoupily se svými příspěvky místopředsedkyně senátního výboru, pod jejímž patronátem se konference konala, Eva Syková, Martina Štěpánková, náměstkyně ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, a Jana Smiggels-Kavková, ředitelka Fóra 50 %. Otázce ústavnosti opatření na podporu zastoupení žen v politice se věnoval politolog a odborník na ústavní právo Marek Antoš. O zkušenostech z Polska, Irska a Norska se podělily Małgorzata Barbara Fuszara, právnička, socioložka a bývalá polská vládní zmocněnkyně pro rovné zacházení, Michelle O‘Donnell Keating, spoluzakladatelka a ředitelka irské neziskové organizace Women for Election, a Asta Louise Einstabland z norské Univerzity v Agderu. Jako hosté na konferenci zavítaly také velvyslankyně Švédska Annika Jagander a manželka velvyslance Spojených států Tamar Newberger.

Součástí konference byla panelová diskuse o postojích českých političek a politiků k otázce zavedení kvót. Kromě senátorky Evy Sykové se do ní zapojily místopředsedkyně Senátu Miluše Horská, místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku Radka Maxová a předsedkyně sněmovního Podvýboru pro lidská práva Markéta Adamová.

Z přednesených příspěvků a diskuze vyplynulo, že dosud značně nerovné postavení žen v české politice nevyřeší zavedení kvót, jak se to podařilo například v Polsku a dalších evropských zemích. V současné politické atmosféře kvóty v ČR nelze prosadit. Přijatelnou alternativou by mohlo být finanční motivování stran, které budou mít na kandidátkách a předních místech více žen. Většího zastoupení žen v politice lze také dosáhnout systematickým vzděláváním žen a podporou jejich veřejné angažovanosti a zaměstnanosti. V této souvislosti jsou zásadně důležitá opatření umožňující skloubení rodinného a pracovního života, především dostupnost péče v předškolních zařízeních pro děti již od 1 roku a podpora žen, které nechtějí čerpat rodičovskou dovolenou v plné délce a do zaměstnání se vrací dříve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…