V Senátu se vzpomíná na konec 2. světové války

19.05.2015 15:12

V Senátu se dnes koná mezinárodní konference Na prahu svobody – Vítězství 1945. Při zahájení této konference připomněl předseda Senátu Milan Štěch přínos odbojářů, z nichž některé dnes vyznamenal Stříbrnou pamětní medailí Senátu.

V Senátu se vzpomíná na konec 2. světové války
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Senátu

„Zejména některým mladým dnes možná Druhá světová válka připadá pomalu stejně vzdálená jako středověk. Ale to je omyl. Ještě stále totiž mezi námi žijí lidé, kteří sami válku pamatují. Kteří trpěli v koncentračních táborech, kteří kvůli válce přišli o svoje nejbližší, nebo kteří bojovali – ať už na východě, na západě nebo u nás doma. Už z úcty k těmto lidem je potřeba si historii Druhé světové války připomínat,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch.

Konference na odborné úrovni probíhá ještě v odpoledních blocích, její záznam můžete sledovat online na webu Senátu. 

Stříbrné pamětní medaile Senátu – 19. 5. 2015

Růžena BORSKÁ

Členka jedné z největších a nejaktivnějších partyzánských brigád na našem území, brigády Mistra Jana Husa, která působila na Vysočině zejména v okolí Žďáru nad Sázavou. Na odbojové činnosti se podílela jako spojka a důležitá zpravodajkyně. Ke konci války se stala i členkou štábu brigády. Její odvážná činnost byla nepostradatelná pro odrážení nacistických útoků a včasnou přípravu na ně. Ze zdravotních důvodů za ni medaili převzala její dcera, paní Kateřina Blum.

Adolf BURGER

Po vypuknutí války se zapojil do odbojové skupiny, která se tiskem falešných křestních listů zachraňovala slovenské Židy před transporty. V roce 1942 byl zatčen a transportován do Osvětimi a posléze do Sachsenhausenu. Jako tiskař byl donucen pracovat na největší padělatelské akci v dějinách, kterou chtěli nacisté rozvrátit britskou ekonomiku. Pozadí této akce rozkryl v knize Ďáblova dílna, podle níž byl natočen stejnojmenný film oceněný Oscarem. Medaili za něj převzala paní Zdeňka Valouchová z Českého svazu bojovníků za svobodu. 

Plk. v. v. Ladislav HAVRIŠÁK

Původně letecký dorostenec a parašutista se jakožto příslušník tajně založené československé armády od srpna 1944 v rámci Slovenského národního povstání aktivně účastnil bojů proti německým okupantům a slovenským gardistům v okolí Martina a na frontovém úseku kolem Žiaru nad Hronom a Zvolena.

Josef HENEK

Rodina pana Henka poskytovala úkryt českým i ruským organizátorům partyzánského hnutí, za což zaplatila nejvyšší cenu v koncentračním táboře Mauthausen. Josefu Henkovi se jedinému podařilo uniknout. Jako hlavní spojka se v pouhých 13 letech účastnil mnoha partyzánských akcí skupiny Generál Svoboda v okolí Boskovic. Podílel se i na přepadových akcích a osvobození ruských zajatců.

Ing. Bořivoj SEDLÁČEK

Po napadení Jugoslávie Německem byl internován v lágru Gospič.  Po propuštění spolupracoval s jugoslávskými partyzány, kterým dodával jídlo, oblečení, zdravotní potřeby a informace o stavech německých vojsk. V partyzánském odboji působil až do vstupu do řádné vojenské brigády, se kterou absolvoval řadu vojenských operací na jugoslávském území.

mjr. v. v. Doc. MUDr. Juraj STRAUSS, CSc.

V září 1939 byl násilně odveden na otrockou práci do pracovního oddílu, který opravoval cesty a mosty pro německou armádu v Polsku. Přes Maďarsko a Jugoslávii uprchl do Palestiny, kde v roce 1943 vstoupil do československých vojenských jednotek na Středním východě. Později, v letech 1944-1945, sloužil u Dunkerque. Ze zdravotních důvodů za něj medaili převzala dcera, paní Marie Vacková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…