V Tallinnu byla otevřena výstava Národního muzea o císaři Karlu IV.

12.12.2016 8:06

Návštěvníci tallinnského muzea Kiek in de Kök & Bastion Tunnels mohou od 9. 12. 2016 do 28. 2. 2017 obdivovat doklady rozkvětu Prahy v době panování Karla IV. I v Estonsku se tak návštěvníci mohou seznámit s jeho vlivem a osobností.

V Tallinnu byla otevřena výstava Národního muzea o císaři Karlu IV.
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Výstava ale připomíná také kulturní a duchovní kontakty mezi Čechami a Pobaltím, které se během vlády tří Lucemburků (Jana, jeho syna Karla IV. a vnuka Václava IV.) vyvinuly. Kromě textových a obrazových panelů je nedílnou součástí výstavy soubor 14 kamenosochařských artefaktů a architektonické plastiky ze sbírek Národního muzea, které dokumentují činnost stavitele katedrály sv. Víta Petra Parléře a jeho dílny. Vystaveny jsou například také dva unikátní dukáty Karla IV. Lucemburského – takzvaný „královský“ a „císařský“ dukát, které razila pražská mincovna.

Putovní výstava, kterou Národní muzeum připravilo ku příležitosti 700. výročí narození Karla IV., dorazila do Tallinnu z Lotyšska, kde byla oo 7. 8. 2016 do 30. 11. 2016 představena na hradě Bauska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…