V Temelíně našli vědci téměř čtyřicet druhů ptáků

14.06.2017 18:36

Ve stínu chladicích věží jaderné elektrárny se daří i chráněným druhům. Důvodem je podle odborníků z Jihočeské univerzity bezpečné prostředí a také mozaikovitá krajina v okolí informačního centra a bývalé osady Březí. Na základě výsledků monitoringu zpřístupnila elektrárna unikátní naučnou stezku se soškami opeřenců.

V Temelíně našli vědci téměř čtyřicet druhů ptáků
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Konipas horský, rorýs obecný, nebo třeba pěnice slavíková. To je jen ukázka z překvapivě dlouhého seznamu monitoringu ptačích druhů v Temelíně. Odborníci z Jihočeské univerzity jich tady při třech pozorováních napočítali téměř čtyřicet, více než dvacet zde přitom prokazatelně hnízdí.

„Z ornitologického pohledu je nejzajímavější park přímo pod chladicími věžemi. Kromě přirozených predátorů tady ptáky nic neohrožuje a mozaika starých stromů, rybníčků, motýlí louky a udržovaných ploch poskytuje živočichům dobré prostředí k životu,“ říká autor výzkumu Jakub Vlček.

Kromě běžných ptačích druhů mohou lidé v těsném okolí přísně střeženého prostoru pozorovat a poslouchat například sedmihláska hajního, nebo cvrčilku zelenou, jejíž hlas si lidé pletou s kobylkami.

„Samozřejmě nás těší, že poskytujeme prostor tolika ptačím druhům, i když účelem elektrárny to samozřejmě není. Zároveň pro nás ale jde o důležitý indikátor, který prokazuje, že okolí rozhodně nijak neškodíme,“ hodnotí výsledky ředitel Temelína Bohdan Zronek.

Park i okolí elektrárny jsou volně přístupné. Pozorování většího počtu ptáků je ale časově náročné, proto se energetici rozhodli vybudovat zde unikátní naučnou stezku. Kromě cedulí ji totiž doplňuje i 11 maket ptáků rozmístěných volně v přírodě.

„Po motýlí louce je to další krok, kdy se snažíme ukazovat veřejnosti, že zde pouze nevyrábíme elektřinu a teplo, ale že nám není lhostejné i okolní prostředí. A věřím, že si stezku oblíbí hlavně děti, které často nevědí, jak některé ne úplně běžné druhy ptáků vypadají,“ říká o projektu ředitelka Divize správa a členka představenstva společnosti ČEZ Michaela Chaloupková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…