V Teva Czech Industries začalo kolektivní vyjednávání pro rok 2018

03.08.2017 13:39

V předstihu začalo v opavském závodě na výrobu léčiv společnosti Teva Czech Industries (TCI) jednání o nové kolektivní smlouvě pro rok 2018. Vedení firmy usiluje o zachování současných nadstandardních zaměstnaneckých benefitů a hodlá pokračovat v dosavadním navyšování mezd.

V Teva Czech Industries začalo kolektivní vyjednávání pro rok 2018
Foto: tevapharm.cz
Popisek: Teva Czech Industries - logo

„Výdělky rostly v posledních dvou letech meziročně o více než čtyři procenta,“ říká generální ředitel Jaroslav Chylík. Průměrná mzda v TCI podle něj dosahuje 30 278 korun v operátorských a technických profesích, zatímco celorepublikový mzdový průměr činí 27 889 Kč. „Aktuální průměrná mzda v Moravskoslezském kraji je kolem 25 000 korun,“ připomíná Jaroslav Chylík.

„Jsme připraveni v rámci kolektivního vyjednávání poskytnout odborovým organizacím veškerou potřebnou součinnost a k samotnému vyjednávání přistupovat konstruktivně tak, aby mohla být kolektivní smlouva vyjednána co nejdřív,“ zdůrazňuje Chylík. „Tím spíš, že společnost chce dlouhodobě přispívat k udržení zaměstnanosti na Opavsku, dokonce nabírat další lidi. Nejde tedy jen o podmínky pro současné zaměstnance, ale i pro ty budoucí,“ dodává.

Ve společnosti TCI působí dvě odborové organizace, které dohromady sdružují zhruba třetinu zaměstnanců.

Vedení TCI ovšem považuje za nepochopitelné, když někteří odboroví funkcionáři šíří o situaci ve firmě nepravdivé informace v médiích. Podle nich si například operátor ve výrobě na dvanáctihodinové směně vydělá okolo 14 500 – 16 000 Kč hrubého měsíčně.

„Skutečný průměrný hrubý příjem operátora se základní mzdou 14 500 korun je ve skutečnosti 20 185 korun, garantovaná výše činí minimálně 17 500 Kč v nepřetržitém provozu, a to hned po nástupu,“ uvádí personální ředitelka TCI Blanka Rinasová.

„Nabízíme třeba také jednodenní placené volno na doprovod dítěte do první třídy v první školní den, nebo třídenní, samozřejmě rovněž hrazené, volno při úmrtí rodinného příslušníka, plus další den k účasti na pohřbu,“ vypočítává Blanka Rinasová.

„Pětitýdenní dovolená, dny na zotavenou a příspěvky na pojištění nebo volnočasové aktivity ve výši až 17 tisíc korun ročně jsou samozřejmostí už delší dobu, stejně jako například příplatky i za odpolední, nejen za noční směny,“ dodává.

Teva Czech Industries s.r.o. je jedním z nejdůležitějších výrobních závodů TEVA Pharmaceutical Industries, světové jedničky ve výrobě a prodeji generických léčiv. S 1600 pracovníky je zároveň největším zaměstnavatelem v chemickém průmyslu v Moravskoslezském kraji. S výrobou účinných substancí a s roční produkcí cca 6 miliard tablet, 60 milionů měkkých želatinových tobolek, 50 milionů balení tekutých lékových forem a 120 milionů cytostatických tablet generických léčiv je také nejvýznamnějším farmaceutickým výrobcem ve střední Evropě.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…