V Třinci se chystá první ročník Mezinárodní výstavy technických novinek, patentů a vynálezů

13.12.2015 20:52

Na polovinu června 2016 se připravuje Mezinárodní výstava INVENT ARENA. Na výstavě budou představeny technické novinky, vynálezy, patenty a nové technologie z mnoha oborů. Nejlepší exponáty budou oceněny medailí. Hostitelem bude třinecká multifunkční hala Werk Arena nacházející se v srdci Moravskoslezských Beskyd, jedna z nejmodernějších arén v Evropě.

V Třinci se chystá první ročník Mezinárodní výstavy technických novinek, patentů a vynálezů
Foto: wikipedia
Popisek: Třinec

Veletrhy vynálezů a inovací se ve světě těší vysokému zájmu veřejnosti i vystavovatelů. U nás se podobná akce konala v roce 2013, kdy výsledky technologického vývoje, současné trendy v patentových strategiích a úspěšné investiční počiny představil veletrh vynálezů a inovací INVENTO 2013. Snahou INVENT ARENY je na tento projekt navázat.

Nejen v současné době jsou inovace a technologický pokrok tématy, o nichž se živě diskutuje. V souvislosti s nimi se hovoří i o věcech ochrany průmyslového vlastnictví. Právě účinná ochrana průmyslového vlastnictví a optimální využití technických informací obsažených v patentech je podle předsedy Úřadu průmyslového vlastnictví Josefa Kratochvíla klíčem k prosperitě firem i státních ekonomik. „Pro konkurenceschopnost českých firem v zahraničí je nezbytné, aby dokázaly využít jedinečné inovativní myšlenky zveřejněné v patentech a následně, po úspěšném výzkumu a vývoji, chránit svůj produkt; především však, aby byly schopny své patentované řešení náležitě zpeněžit.“

Jedním z hlavních smyslů INVENT ARENY je propagace tvůrčích myšlenek a techniky mezi mládeží. Další cíle nám přiblížil jeden z organizátorů akce, předseda České hutnické společnosti, z.s. Jan Kobielusz: „Chceme ukázat všem zájemcům o vědu, techniku a inovace nejnovější domácí a světové trendy. Poukázat na důležitost tvůrčí práce a zdůraznit význam průmyslové právní ochrany pro uplatnění nových řešení na trhu,“ uvádí Jan Kobielusz a dodává: „Současně chceme umožnit „českým hlavám“ uplatnit své nápady a řešení na široké mezinárodní platformě a seznámit se s aktuálními technickými novinkami jiných zemí zúčastněných na výstavě.“

Vynálezy a patenty budou prezentovány hned v několika kategoriích: Ekologie a ochrana životního prostředí; Hutnictví, energetika, strojírenství, doprava, stavebnictví; Chemie, zemědělství, zdravotnictví, biotechnologie; Výpočetní technika, telekomunikace, automatizace, informatika; Mladí inovátoři a Ostatní. Nejlepší exponáty budou oceněny zlatou, stříbrnou a bronzovou medailí. Absolutní vítěz získá hlavní cenu Grand Prix.

Součástí programu budou semináře, které povedou odborníci z Úřadu průmyslového vlastnictví a Akademie věd ČR. V rámci akce proběhne čtvrtý ročník mezinárodních řemeslnických her učňů základních a středních škol. Studenti z České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska, Německa a Rakouska budou soutěžit například v oborech elektrotechnik, hutník a mechanik.

INVENT ARENA získala záštitu místopředsedy vlády ČR pro výzkum, vědu a inovace, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR, ministra průmyslu a obchodu ČR, prezidenta Hospodářské komory ČR, předsedy Akademie věd ČR a starostky města Třince.

Organizátorem výstavy jsou TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a. s., podnik s téměř 180letou tradicí, a Česká hutnická společnost, z.s. Odbornou garanci poskytly: International Federation of Inventors Associations (IFIA), Český svaz vynálezců a zlepšovatelů, Český svaz vědeckotechnických společností a Úřad průmyslového vlastnictví

Úřad průmyslového vlastnictví (ÚPV)

Úřad průmyslového vlastnictví (ÚPV) je orgánem státní správy České republiky na ochranu průmyslového vlastnictví, který plní funkci národního patentového a známkového úřadu. Navazuje na činnost Patentního úřadu založeného před 95 lety v Praze. ÚPV rozhoduje o poskytování ochrany na vynálezy, průmyslové vzory, užitné vzory, ochranné známky, zeměpisná označení a označení původu výrobků a vede příslušné rejstříky o těchto předmětech průmyslových práv. Získává, zpracovává a zpřístupňuje patentové informace, usiluje o zvyšování mezinárodní konkurenceschopnosti České republiky účinnou kampaní k rozšíření povědomí o významu a optimálních způsobech využívání systému průmyslově právní ochrany.

Od roku 1970 je Česká republika členem Světové organizace duševního vlastnictví (World Intellectual Property Organization (WIPO). Od roku 2002 je členem Evropské patentové organizace (EPO) a smluvní stranou Úmluvy o udělování evropských patentů.

  • www.upv.cz
  • www.patentuj.cz
  • www.wipo.int
  • www.epo.org

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…