V českobudějovické nemocnici šetrně odoperovali už sto pacientů s arytmií srdce

24.06.2016 19:15

Lékaři Nemocnice České Budějovice, a. s., odoperovali už sto pacientů se srdeční arytmií formou tzv. hybridní ablace fibrilace síní. Metoda spočívá v chirurgickém a intervenčním přístupu, přičemž chirurgická část je prováděna torakoskopicky, tzn. bez velkých chirurgických řezů, pouze několika vpichy do hrudníku. Českobudějovická nemocnice, v níž se touto metodou operuje už čtyři roky, má se zákrokem největší zkušenosti mezi zdravotnickými zařízeními v České republice.

V českobudějovické nemocnici šetrně odoperovali už sto pacientů s arytmií srdce
Foto: mane.cz
Popisek: nemocnice České Budějovice

„Prvního pacienta se srdeční arytmií jsme torakoskopickou metodou operovali v roce 2012. Zároveň jsme jako první zařízení v tuzemsku zavedli následně ucelený koncept hybridní léčby fibrilace síní, který spočívá v úzké spolupráci kardiochirurgů a kardiologů – arytmologů. Rozšiřuje tak v naší nemocnici možnosti léčby tohoto záludného onemocnění. Právě spolupráce těchto dvou odborností je velkým přínosem,“uvedl primář Kardiochirurgického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., doc. MUDr. Aleš Mokráček, CSc.

Samotná operace probíhá zhruba následovně: lékaři se endoskopicky dostanou k srdci z obou boků těla pacienta, pak provedou sérii lézí (narušení tkáně formou řezu) v oblasti pravé a levé srdeční síně pomocí radiofrekvenční energie. Léze pomáhají zamezení vzniku a šíření nepravidelnosti srdečního rytmu. „Operace je zakončena naložením svorky na ouško levé síně. Právě ouško levé síně totiž bývá u této skupiny pacientů nejčastějším místem vzniku krevní sraženiny, která způsobuje vznik mozkové mrtvice. Tato svorka výrazně snižuje riziko vzniku cévní mozkové příhody a v některých případech dovolí nemocným trvale vysadit léky proti krevnímu srážení typu Warfarin,“ uvedl MUDr. Vojtěch Kurfirst, Ph.D. z Kardiochirurgického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s.

Následuje tříměsíční doba, během níž vyzrají linie na srdci, a poté je pacient předán kardiologům – arytmologům. Ti zákrok dokončí ověřením, případně dopracováním katetrizační cestou. Katetrizační metoda spočívá v tom, že se zavedou do srdce vpichem v třísle ohebné nástroje, tzv. katetry. Ty pomohou odstranit ložisko arytmie.

„Hybridní léčba fibrilace síní je vhodná pro většinu pacientů. Vyniká vysokou efektivitou. Největší význam má u nemocných s pokročilou formou fibrilace síní, u kterých klasické metody léčby selhávají, nebo nejsou tak efektivní. Jde částečně o chirurgickou metodu, která vyžaduje určitou dobu rekonvalescence v řádu dnů až týdnů. Po jejím dokončení lidé nejsou nijak omezeni v životě,“ řekl MUDr. Vojtěch Kurfirst, Ph.D.

Českobudějovická nemocnice je v této léčebné metodě vzorem pro celou republiku i zahraniční kliniky. „Zákrok zatím v tuzemsku provádějí ještě tři nemocnice: Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze, Fakultní nemocnice Olomouc a Fakultní nemocnice Hradec Králové. V uplynulých dnech přijeli dokonce do Českých Budějovic torakoskopické ablaci přihlížet kardiochirurgové ze Slovinského Mariboru,“ řekl MUDr. Ladislav Pešl, ředitel Úseku kardiocentra a vybraných zdravotnických oborů Nemocnice České Budějovice, a. s.

Poruchy srdečního rytmu – arytmie

Poruchy srdečního rytmu nazývané odborně arytmie patří mezi nejčastější srdeční onemocnění. Vznikají jako důsledek odlišného vytváření nebo vedení elektrických vzruchů v srdci. Ve většině případů jde o naprosto nezávažné arytmie, které si postižený člověk vůbec neuvědomuje a které lze zachytit pouze dlouhodobým monitorováním elektrokardiogramu. Kromě toho existuje celá řada záchvatovitých nebo setrvalých poruch srdečního rytmu, ať ve smyslu plus (rytmus rychlejší než normálně) nebo minus (pomalý rytmus nebo dlouhé pauzy v srdeční činnosti), které mohou působit nemocnému celou řadu obtíží. Zatímco u jinak zdravých lidí nepředstavují tyto arytmie až na výjimky bezprostřední ohrožení života, u nemocných s postižením srdce (například po infarktu myokardu) mohou být některé arytmie životu nebezpečné. Projevy arytmie jsou: bušení srdce, nepravidelnost tepu, únava, nevolnost a dušnost nebo i cévní mozková příhoda.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…