V expozici Ústeckého kraje poroste živý chmel a poteče Bílinská kyselka

14.08.2015 17:00

Již od pondělí 17. srpna bude český pavilon v italském Milanu hostit expozici Ústeckého kraje. Tématem našeho kraje pro světovou výstavu je „Láska a příroda“, které navazuje na téma Expa „Potraviny pro planetu, energie pro život“.

V expozici Ústeckého kraje poroste živý chmel a poteče Bílinská kyselka
Foto: spravnimapa.topograf.cz
Popisek: Ústecký kraj

Ústecký kraj se na EXPU představí jako region s hlubokou tradicí řemeslné a zemědělské výroby spjaté s různými oblastmi regionu. Zároveň se klade důraz na vyzdvihnutí kulturního a hospodářského potenciálu do budoucna. Ústecký kraj bude v českém pavilonu vystavovat až do 31. srpna.

Stálá expozice návštěvníkům nabídne exponáty charakterizující exkluzivitu kraje v rámci celého světa. Nebude chybět motiv chmele a vína typického pro náš kraj, sklářská a umělecká výroba. Živý chmel, který bude součástí expozice, byl vypěstován speciálně na Expo. Sklářství budou reprezentovat výrobky Českého porcelánu v Dubí. Aby si mohli návštěvníci výrobu nejvýznamnějšího porcelánového produktu, tedy „cibuláku“, doslova osahat, bude na místě probíhat zdobení hrnečku v nadživotní velikosti. „Dnes je český cibulák vyráběn firmou Český porcelán, a.s. a jeho portfolio obnáší 660 tvarů. Kvalita je garantována značkou Český výrobek a svoji popularitu na celém světě si pyšně nese dál. Do Milána na Expo vezeme jakýsi průřez historie porcelánu,“ přiblížil část expozice hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. V rámci regionálních dní o víkendu 22. – 23. srpna se na podiu vystřídá řada zajímavých umělců z Ústeckého kraje. Představí se sólový zpěvák Radim Schwab, šestice hráčů na bicí z teplické konzervatoře, kteří vystupují pod názvem „No Metronome Percussion“. Diváci uslyší i moderní beatbox v podání Ondřeje Havlíka, které doprovodí zpěvák Martin Svátek a na klavír pak Jiří Vidasov . Co všechno je možné zahrát na akordeon, předvede Milan Řehák.

Vodní zdroje zde zastoupí Bílinská kyselka. „Jedním z hlavních témat pavilonu České republiky je voda. Náš kraj zpracoval koncepci svých prezentací do rámce expozice „Země příběhů a fantazie“ tak, abychom co nejlépe přiblížili všechny krásy, zajímavosti a výsledky lidského umu, znalostí a regionálních tradic,“ popsal expozici radní Ústeckého kraje pro cestovní urch Jan Szántó. V čele expozice bude i speciálně vytvořená skleněná vitráž z dílny manželů Kantových, která vyobrazuje Portu Bohemicu. Návštěvníci se budou moci v rámci regionálních dní seznámit s regionálními produkty, ale i osobnostmi charakterizujícími společnou historii Ústeckého kraje a regionu severní Itálie. Touto postavou bude konkrétně Giacomo Casanova, v kostýmu se s ním budou moct zájemci po celou dobu expozice vyfotit nebo se posadit do repliky křesla z duchcovského zámku, na kterém prý on sám kdysi sedával. Prostor bude věnován i interaktivním prvkům expozice. Muzeum v Terezíně zapůjčí na výstavu křišťálové otisky dlaní slavných osobností z řad sportovců, umělců i českých hrdinů. A kdo má rád historické romantické příběhy jistě ho budou zajímat granátové šperky baronky Ulriky von Levetzow, která se do dějin zapsala jako poslední velká láska Johanna Wolfganga Goetha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…