V hlavním prostoru galerie vyroste více než sedmnáct metrů dlouhý jehlan

22.11.2014 19:51

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně otevře v neděli 23. listopadu výstavu s názvem Juraj Gábor: Dívka před domem. Jedná se o projekt laureáta Ceny Igora Kalného, kterou obdržel od slovenských porotců při příležitosti VI. Zlínského salonu mladých v roce 2012.

V hlavním prostoru galerie vyroste více než sedmnáct metrů dlouhý jehlan
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

To hlavní, čím se výtvarník ve svém projektu zabývá, je téma obrazu jako stále aktuálního fenoménu, který lze zkoumat mnoha způsoby a nepřetržitě nacházet nezodpovězené otázky. V hlavním prostoru galerie vyroste více než sedmnáct metrů dlouhý jehlan zpodobňující „zrakovou pyramidu“.

Tento pojem vychází z renesanční představy formulované L. B. Albertim, podle níž oko pozorující okolní svět představuje jakýsi maják prosvětlující prostor před sebou, s tím rozdílem, že z majáku světlo vychází, ale do oka naopak vstupuje. Hrot monumentálního objektu bude umístěn do výšky průměrného člověka (1,67 metru). Od začátku umělec vede diváka a směřuje jeho pohled, který putuje nejdříve po vnějších stranách dřevěného objektu, později se návštěvník může dostat dovnitř objektu a sám se stát součástí pohledu někoho jiného. Uvnitř jehlanu, do něhož se bude moct po malých skupinkách vstupovat, bude umístěno hodinové video snímající krajinu. Kompozice k nám zády obrácených lidí může připomenout obrazy německého romantika Caspara Davida Friedricha.

„Samostatná výstava odkazuje nejen k uplynulé tvorbě tohoto mladého umělce, ale čerpá i ze sbírek Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně, reaguje na nově otevřený prostor v budově 14 továrního areálu. Součástí instalace se stane kromě Gáborových prací také obraz Jakuba Schikanedera Dívka před domem (1907–1909), nacházející se ve stálé expozici galerie,“ přiblížila kurátorka výstavy Lucie Šmardová s tím, že toto dílo však není pro Juraje Gábora ikonickým dílem, ke kterému se s obdivem odkazuje, ale skicou, již analyzuje a podrobuje nové interpretaci. Obraz ze začátku století se dostává do kontaktu s filmem, fotografií a novými médii.

Juraj Gábor vystudoval Ateliér priestorových komunikácií u Antona Čierného na Katedře intermédií a multimédií při bratislavské VŠVU. Během studia absolvoval řadu domácích i zahraničních stáží, věnuje se tvorbě videí, performance, fotografií, staví objekty blízké architektuře, důležitým médiem je pro něj také kresba. Vedle pobytu na Estonian Academy of Arts v Tallinu absolvoval také dvě stáže v Jižní Koreji, právě zde se prohloubil jeho zájem o zkoumání přítomnosti, v níž se časem pohybujeme, prožívané „tady a teď“.

Vernisáž výstavy se uskuteční v neděli 23. listopadu v 15 hodin. Výstava bude otevřena denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin a potrvá do 31. prosince 2014.

K výstavě je připraven i doprovodný program. Lidé se mohou těšit na kurátorské prohlídky. První z nich se uskuteční 29. listopadu od 15.00, další je na programu 2. prosince v 15.00. Dále pak je naplánována na 16. prosince autorská prohlídka. Její začátek bude v 15.00.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…