V jihočeských porodnicích se loni narodilo 6549 dětí

14.02.2016 21:36

Lékaři jihočeských porodnic přivedli loni na svět celkem 6549 dětí. To je o 203 více než v roce 2014. Vyplývá to z nejčerstvějších statistických údajů Perinatologického centra intenzivní péče Nemocnice České Budějovice, a. s., které je jediným akreditovaným a vysoce specializovaným pracovištěm svého druhu na jihu Čech.

V jihočeských porodnicích se loni narodilo 6549 dětí
Foto: Jovanmandic
Popisek: Očkování dítěte

„Zmíněný počet dětí se narodil z 6451 porodů, což znamená, že v 96 případech přišla na svět dvojčata a 1x trojčata,“ uvedl primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Petr Sák Ph.D.

Nárůst počtu porodů zaznamenaly meziročně nemocnice v Českých Budějovicích (+111), Jindřichově Hradci (+1), Českém Krumlově (+17), Strakonicích (+37), Písku (+41) a v Prachaticích (+5).  Pokles pak v nemocnici  Táboře (-14).

„Po novorozeneckém boomu počátkem třetího tisíciletí došlo k poklesu porodnosti, který se postupně stabilizoval a poslední čtyři roky se počet nově narozených dětí v kraji pohybuje na podobné úrovni s minimálními odchylkami,“ konstatoval prim. MUDr. Sák.

Více než 36 procent všech dětí narozených v Jihočeském kraji prošlo péčí Gynekologicko-porodnického, případně i Neonatologického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s. Obě tato oddělení jsou součástí Perinatologického centra intenzivní péče Nemocnice České Budějovice, a. s., které zajišťuje péči o nejsložitější patologická těhotenství, o nejsložitější a nejpatologičtější porody, převážně předčasné porody, a následnou péči o děti narozené z těchto porodů. Toto centrum patří dlouhodobě mezi nejlepší pracoviště v České republice zabývající se problematikou těhotenství, porodu a péče o dítě po porodu. Jeho výsledky také velmi dobře obstojí i v mezinárodním srovnání.

Porodnictví s sebou ale nepřináší pouze radostné události v podobě příchodu nového člověka na svět. Rodí se i mrtvé děti. Jde o případy, kdy se rodičky dostanou do péče lékařů většinou už s mrtvým plodem v těle. Lékaři přitom dnes přivádějí úspěšně na svět děti s porodní hmotností pod 500 gramů, kterých se v roce 2015 narodilo 6 a pouze 1 zemřelo.

„Celkem se loni v Jihočeském kraji narodilo mrtvých 22 dětí a po porodu zemřelo deset, což představuje 4,9 promile ze všech narozených. Z 32 mrtvých dětí čtyři děti zemřely na vrozené vývojové vady neslučitelné se životem. Průměr perinatální úmrtnosti ve vyspělých zemích činí 5 až 10 promile. Výsledky jihočeských nemocnic jsou tedy nadprůměrné,“ poznamenal prim. Sák.

„Dětí s porodní váhou do 1000 gramů se loni narodilo 42, z toho 38, tedy 90 procent v českobudějovické nemocnici. Nelze zcentralizovat 100 procent rizikových porodů, ale je smutné, že 58 dětí bylo po porodech převezeno do českobudějovického centra. Došlo tak v mnoha případech ke zbytečnému odloučení matky a novorozence a dalšímu zatížení dítěte, kterému by šlo předejít porodem přímo v centru,“ doplnil primář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…