V letošním roce podpoří Královéhradecký kraj své nemocnice částkou 100 milionů korun

13.01.2016 11:16

Návrh na vyrovnávací platby za poskytování veřejné služby na rok 2016 v krajských nemocnicích schválila na svém včerejším jednání Rada Královéhradeckého kraje. Na zajištění urgentní (neodkladné) akutní lůžkové a ambulantní nemocniční péče by měl kraj doplácet letos celkem 100 milionů korun, což je o 26 milionů méně než za rok 2015. Návrh bude schvalovat ještě krajské zastupitelstvo.

V letošním roce podpoří Královéhradecký kraj své nemocnice částkou 100 milionů korun
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Na letošní rok jsme na vyrovnávací platby krajským nemocnicím za poskytování veřejné služby vyčlenili z rozpočtu 100 milionů korun, tedy o 26 milionů korun méně než v loňském roce,“ říká krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková. Za snížením vyrovnávacích plateb ze strany kraje stojí především zlepšení hospodářské situace nemocnic. „Všechny nemocnice se nám podařilo dostat v roce 2015 do černých čísel. Pro letošní rok nám nahrává i zvýšení úhradové vyhlášky, která má ale z větší části pokrýt plánované 5% zvýšení mezd zaměstnanců krajských nemocnic. V případě, že by tyto prostředky nestačily, necháváme si v rozpočtu ještě 30 milionů korun jako rezervu,“ doplnila radní Třešňáková.

Nemocnice se na základě smluv o poskytování veřejné služby a zavazují k provozování těch oborů, které jsou v rámci jejich činnosti ztrátové. Kraj má pak povinnost tyto ztrátové činnosti, jako je zajištění urgentní akutní lůžkové a ambulantní nemocniční péče, zdravotnickým zařízením vyplácet právě formou vyrovnávací platby. Návrh schválila Rada Královéhradeckého kraje a bude ho schvalovat i krajské zastupitelstvo.

Předběžné hospodářské výsledky nemocnic za rok 2015 jsou v kladných číslech

„Velmi předběžné hospodářské výsledky ukazují, že všechny krajské nemocnice vytvořily za rok 2015 zisk 25 milionů korun. Finální výsledky budeme mít až v pololetí po vypořádání se zdravotními pojišťovnami,“ komentoval uplynulý rok předseda představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Miroslav Procházka. Co se podle něj podařilo, je fakt, že se z krajských nemocnic staly standardní organizace, které platí své krátkodobé závazky včas. „Během posledního půl roku se nám podařilo vymazat takřka všechny krátkodobé závazky po splatnosti,“ dodal Procházka.

Vyrovnávací platby nemocnicím Královéhradeckého kraje (v mil. Kč)

 

2014

2015

2016

Oblastní nemocnice Náchod a.s.

85,1

57,7

45,7

Oblastní nemocnice Trutnov a.s.

32,9

25

20,4

Oblastní nemocnice Jičín a.s.

43,1

32,8

26,3

Městská nemocnice a.s.

14,9

10,3

7,6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Předběžné hospodářské výsledky jednotlivých nemocnic za rok 2015:

Oblastní nemocnice Náchod a.s.:            3 miliony korun

Oblastní nemocnice Trutnov a.s.:            3,5 milionu korun

Oblastní nemocnice Jičín a.s.:                    18 milionů korun

Městská nemocnice a.s.:                            0,5 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…